Știri Economie
Redactor: Elvira Chilaru
13 februarie 2019

Oligarhii continuă să domine sectoarele importante ale economiei ucrainene - Banca Mondială

Oligarhii continuă să domine sectoarele importante ale economiei ucrainene - Banca Mondială

Timp de cinci ani de la Euromaidan măsurile aplicate așa și nu au fost în stare să slăbească influența permanentă a grupurilor de interese adânc înrădăcinate în  economia  Ucrainei. Publicația "Dzerkalo Tyzhnia" (Oglinda săptămânii) scrie despre aceasta cu referire la  raportul Băncii Mondiale.

„Oligarhii continuă să domine sectoare importante. În urma  influenței  grupurilor de interese persistă  diferențele  politice între grupurile axate pe reforme și grupurile care  doresc să mențină status quo-ul lor. Drept  rezultat, economia Ucrainei se află într-o creștere  lentă“, se  spune în articol .

Experții disting mai mulți factori care încă împiedică creșterea economică și ar trebui să fie eliminați  cât mai curând posibil: productivitatea redusă, dependența excesivă de exportul de materii prime  și integrarea economică limitată pe piața mondială, instituții slabe.

„În ciuda succesului unui lanț  de reforme, eficiența muncii, a  capitalului și a terenurilor, în cele mai multe ramuri producția e foarte scăzută. Pentru a înțelege, Ucraina  acum reprezintă circa  5% din populația Europei și Asia Centrală, dar produce doar  3% din PIB-ul regiunii, în timp ce Polonia, cu aproximativ aceeași pondere a populației produce 13% din PIB-ul  regiunii”, se arată în articol.

„Și deși dimensiunile capitalului în  Ucraina sunt  de fapt, mai mici decât în Polonia, cea mai mare diferență între nivelurile de beneficii din cele două țări este condiționată de  diverse moduri de utilizare a acestor  factori  de producție“, scrie  editorialistul.

După cum v-am informat  anterior, în 2017, valoarea totală a activelor nete ale celor trei cei  mai bogați ucraineni a depășit 6% din PIB-ul Ucrainei.

Banca Mondială a înrăutățit prognoza sporirii  PIB-ului Ucrainei în 2019 de la 3,5% la 2,9%.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 167

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate