Știri Economie
Redactor: Vitalie Zâgrea
08 august 2018

România introduce un al doilea filtru de control la vamă pentru combaterea evaziunii fiscale și contrabanda

România introduce un al doilea filtru de control la vamă pentru combaterea evaziunii fiscale și contrabanda

Ministrul de Interne, Carmen Dan şi minstrul Finanţelor, Eugen Teodorovici din România, au semnat un Ordin comun ce vizează unele activităţi de control menite să prevină şi să combată frauda vamală şi evaziunea fiscală, fiind introduse două filtre de verificări în punctele de trecere a frontierei, informează mold-street.com.

„Concret, se instituie un mecanism suplimentar de verificare a transporturilor de mărfuri atât la frontiera externă, graniţele cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova şi porturile de la Marea Neagră, cât şi la cea internă a Uniunii Europene, frontiera României cu Ungaria şi Bulgaria.

Astfel, primul filtru al verificărilor va fi, ca şi până în prezent, în punctele de trecere a frontierei, verificările fiind executate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor şi reprezentanţii Poliţiei de Frontieră”, potrivit unui   comunicat de presă al MAI din România.

Potrivit mold-street.md, citat de radio Cernăuți, noutatea constă în faptul că este instituit şi un al doilea filtru, în zone identificate în proximitatea punctelor de trecere a frontierei, precum şi pe căile de comunicaţii la nivelul întregului teritoriu naţional. În aceste zone, verificările vor fi efectuate de reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor, Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi ai Poliţiei Române.

„Principalul scop al modificării legislative este prevenirea şi combaterea faptelor specifice evaziunii fiscale, contrabandei şi fraudelor vamale manifestate, în esenţă, prin prezentarea la autorităţile vamale a unor documente comerciale falsificate, evaziune prin firme fantomă, diminuarea valorii mărfurilor în vamă, rambursările ilegale de TVA şi fraudă cu TVA la tranzacţiile intracomunitare.

Combaterea contrabandei reprezintă o preocupare majoră pentru Uniunea Europeană. Comerţul ilicit cu diverse produse provoacă anual pierderi consistente pentru veniturile publice ale bugetului UE şi al statelor membre”, mai spune Ministerul de Interne.

Potrivit autorităților române acţiunile circumscrise acestui mecanism vor fi puse în aplicare de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General al Poliţiei Române din partea Ministerului Afacerilor Interne, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Vămilor şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală din partea Ministerului Finanţelor Publice.

Anterior ministrul român al Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunțase că intenţionează să securizeze punctele vamale de la frontiera cu Moldova, Ucraina şi Serbia, unde să fie instalate scanere pe fiecare linie de intrare în ţară, pentru a fi verificate toata transporturile. El susţinea că România pierde anual un miliard de euro din contrabanda cu ţigări.

Teodorovici spunea că scannerele vor verifica toate transporturilor care intră în ţară, şi nu va mai fi eşantion ca până acum. În lipsa scannerelor pentru camioane, verificarea transporturilor care trec prin vamă se face prin sondaj şi cu ajutorul câinilor. Iar controlul durează ore, în loc de câteva minute, cum ar fi normal, scrie sursa citată.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 1221

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate