Știri Economie
Redactor: Marin Gherman
08 octombrie 2018

Ucraina şi Republica Moldova ar putea fi incluse în traseul Turneului Internaţional al Dunării

Ucraina şi Republica Moldova ar putea fi incluse în traseul Turneului Internaţional al Dunării

Ucraina şi Republica Moldova vor fi incluse în traseul Turneului Internaţional al Dunării (TID), dacă reprezentanţii asociaţiei internaţionale vor constata că acestea oferă condiţii de campare corespunzătoare pentru participanţi, a declarat pentru AGERPRES, primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

Organizatorii TID au fost invitaţi să inspecteze zone de campare din Republica Moldova şi din Ucraina, reprezentanţii celor două state participante pentru prima dată la o asemenea reuniune pledând pentru includerea lor în cel mai lung turneu din lume destinat ambarcaţiunilor fără motor.

„Se va face o testare a traseului şi abia apoi se va decide dacă cele două state vor fi incluse în TID. Oraşul ucrainean Ismail a pledat pentru participare, chiar dacă acum TID nu include braţul Chilia al Dunării, ci Sfântu Gheorghe, în ideea de a face o buclă, iar participanţii să continue apoi traseul iniţial până în mare sau să rămână pe braţul Chilia pe care apoi să coboare cu toţii în Marea Neagră”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Luncaviţa care a găzduit cea de-a 64-a reuniune a TID.

Ştefan Ilie a mai spus că organizatorii TID au acordat, vineri, 1.500 de euro pentru Ansamblul folcloric de copii "Ghiocel", suma strânsă din contribuţiile participanţilor la eveniment constituind implicarea în viaţa comunităţii a asociaţiei.

„În timpul evenimentului a fost un moment emoţionant pentru mine atunci când s-a menţionat că etapa Brăila-Luncaviţa a TID este nu doar cea mai lungă, are 56 de kilometri în comparaţie cu cei 30-40 de kilometri parcurşi în etapele precedente, ci şi cea mai ambiţioasă, pentru că aici participanţii se simt cel mai bine. Au susţinut că aici au învăţat folclorul Dobrogei, aici au văzut cum peştele prins în Dunăre merge direct în oala cu borş de peşte", a afirmat primarul comunei Luncaviţa.

Potrivit acestuia, preşedintele Asociaţiei TID-România, Sorin Petrean, a preluat vineri conducerea organizaţiei internaţionale.

Cea de-a 64-a reuniune a TID la care participă reprezentanţi ai Germaniei, Bulgariei, Slovaciei, Ungariei, Serbiei, Croaţiei şi României se va încheia sâmbătă seara cu semnarea unui protocol care va stabili modul de derulare a ediţiei de anul viitor a turneului.

La eveniment au participat reprezentanţi ai statelor riverane Dunării, precum şi câţiva dintre cei mai vechi participanţi la TID. Potrivit asociaţiei TID România, deşi România deţine cea mai mare lungime de mal dintre toate ţările riverane Dunării, respectiv 1.075 kilometri, ea nu a fost implicată în organizarea TID şi nici nu a avut participanţi până în anul 2007, atunci când un echipaj format din trei persoane într-un caiac a intrat în turneu de la Olteniţa până la Silistra, pe o porţiune de doar 55 de kilometri.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 323

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate