Știri Economie
10 octombrie 2017

Ucraina scoate din letargie autoritățile moldovene dispuse prea mult la compromisuri cu regiunea transnistreană

Ucraina scoate din letargie autoritățile moldovene dispuse prea mult la compromisuri cu regiunea transnistreană

Relația politică Republica Moldova – Ucraina este în ascensiune și așa și trebuie să se întâmple, având în vedere două aspecte: frontul comun împotriva acțiunilor Federației Ruse și dimensiunea europeană, a comentat analistul politic Vlad Țurcanu vizita premierului ucrainean la Chişinău.

În cadrul emisiunii Ora de Vârf de la Radio Chișinău,  analistul a remarcat rolul pozitiv, pro-activ al Ucrainei, care scoate din letargie autoritățile moldovene dispuse prea mult la compromisuri cu regiunea transnistreană, dar și unele reflexe de superputere regională a Ucrainei, aducând drept exemplu legea controversată a Educației care afectează minoritatea românească și altele din această țară, precum și  intenția Ucrainei de a construi șase hidrocentrale în amontele râului Nistru, ceea ce cu siguranță va dăuna mult sistemului hidrologic al fluviului, a subliniat Vlad Țurcanu.

“Cel mai important subiect de pe agenda întâlnirii este continuarea procesului de instituire pe segmentul transnistrean a unor puncte vamale comune. Și aici punctele de vedere și abordarea coincid. Pe undeva cred că insistența Ucrainei a fost mai mare în dialogul tehnic și diplomatic care a premers procesului propriu-zis. Altceva este că Ucraina încearcă să negocieze, cerând înțelegere pe alte dosare. Și Ucraina are uneori reflexe de superputere regională, ceea ce nu este în deplină măsură, inventând dosare dificile, greu de digerat de către vecini, fie că e vorba de România sau R.Moldova. Acum câțiva ani a fost nevoie de intervenția unor factori externi pentru ca Ucraina să renunțe la planurile sale privind construcția canalului Bâstroe, care afecta flora și fauna din Delta Dunării. Recent a promovat acea lege controversată a Educației care afectează minoritatea românească și altele din această țară. Rămâne intenția Ucrainei de a se construi șase hidrocentrale în amontele râului Nistru, ceea ce cu siguranță va dăuna mult sistemului hidrologic al fluviului”, a declarat analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chişinău.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 212

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate