Știri Economie
01 august 2017

Ucraina va cumpăra cărbune din SUA

Ucraina va cumpăra cărbune din SUA

Statele Unite ale Americii au anunțat că vor vinde în premieră cărbune pe piața Ucrainei, slăbind astfel dependența energetică față de Rusia și separatiștii proruși din estul țării.

Acordul semnat cu compania Xcoal Energy & Resources din Pennsylvania prevede ca, până la sfârșitul anului, americanii sa livreze companiei de stat din Ucraina „Țentrenergo“ circa 700.000 de tone de cărbune. Primul transport, la un preț de 113 dolari pe tonă, va pleca din portul Baltimore în luna august, notează pagina de rusia.

Secretarul american pentru Energie, Rick Perry, a declarat că, pentru SUA, această tranzacție „joacă un rol-cheie în realizarea unei poziții dominante pe piața de energie“. Președintele Donald Trump a promis să reînvie industria cărbunelui din SUA, care a pierdut mii de locuri de muncă din cauza trecerii bruste a SUA la surse mai ieftine și mai curate de energie, în principal gaze naturale, în timp ce în Europa și Asia a crescut cererea de cărbune.

Ucraina face eforturi disperate să-și asigure independenta energetică, după ce, în luna martie a acestui an, a refuzat să mai cumpere cărbune de la rebelii din Donbas, tăind astfel o sursă de finantare pentru  regimurile separatiste din estul Ucrainei. Totodată, Kievul a sistat și importurile de cărbune din Rusia, pe care o acuză de sprijinirea separatiştilor şi finanțarea războiului împotriva Ucrainei.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 142

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate