Opinie
 • Maghiarii din Transcarpatia se plâng de verificări permanente și umiliri în Ungaria (presa ucraineană)

  În Ungaria continuă procesele de verificare masivă – sunt căutați cetățenii, care se folosesc de beneficiile sociale și plăți, dar locuiesc peste hotare. Printre aceștia există mulți maghiari transcarpatieni. Deseori ei suferă de pe urma unei atitudini necivilizate din partea oficialilor și reprezentanților organelor de drept, potrivit presei de la Kiev.
  15.02.2019
 • Situația lingvistică din regiunea Cernăuți în viziunea tinerilor (VIDEO)

  Tinerii din regiunea Cernăuți caracterizează situația lingvistică din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei în cadrul unui proiect de documentare „Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare” realizat de Centrul Media BucPress cu sprijinul MAE al Germaniei prin intermediul Moldova Institut Leipzig.
  14.02.2019
 • Sinodul Bisericii Ortodoxe Române mută cu piesele albe în șahul geopolitic (editorial)

  Recunoașterea autocefaliei BOU la București în această perioadă poate ridica ratingul unicului beneficiar direct al acestui demers (Petro Poroșenko, președintele actual al Ucrainei și candidat la alegerile menționate) și îl poate propulsa în turul al doilea, unde s-ar duela cu unul dintre contra-candidații percepuți la Kiev ca fiind anti-sistem (Volodimir Zelenski și/sau Iulia Timoșenko), scrie an
  13.02.2019
 • Elevii din România vor primi ghiozdane, manuale, rechizite și echipament de sport gratuite

  Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a făcut un anunț foarte important, ce îi vizează pe toți elevii din România. Potrivit ei, aceștia vor primi un ajutor din partea statului, astfel încât la începutul anului fiecare elev va primi un ghiozdan complet, cu manuale și rechizite necesare pentru un an întreg, în valoare de 100 de euro.
  12.02.2019
 • Omul de cultură Dumitru Covalciuc din Cernăuți – un model demn de urmat pentru românii din Transcarpatia (In Memoriam)

  La finele anului 2017, pe neprins de veste, la vârsta de 70 de ani, s-a stins din viață distinsul cărturar din Cernăuți Dumitru Covalciuc. Pentru ziaristica, cultura, literatura, folcloristica și istoria neamului românesc este o pierdere colosală. Timp de mai bine de 30 de ani, mi-a fost cel mai adevărat prieten – lucru cu care mă mândresc și-s fericit ca l-am avut în preajmă. Îl consider cel ma
  12.02.2019
 • Centrul de Informare al României la Ismail, sub ochiul „fratelui mai mare”

  Recent, membrii Consiliului Reprezentanţilor Asociaţiilor Româneşti din Regiunea Odesa (uniune civică fără personalitate juridică, înfiinţată la 14.12.2018), au fost informaţi că în data de 1 februarie 2019 conducerea Universităţii Umaniste de Stat din Ismail a instalat, fără permisiunea coordonatorului Centrului de Informare al României (CIR), situat în clădirea universităţii o cameră de supraveg
  08.02.2019
 • OPINIE|Cine distruge învățământul în limba română din Crasna, regiunea Cernăuți (VIDEO)

  La Gimnaziul din Crasna, raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, ar putea fi deschise clase cu predarea în limba ucraineană, în pofida faptului că în localitate există deja o școală ucraineană. Această idee nu este una noua, susține pentru BucPress TV din Cernăuți fostul director al Gimnaziului din Crasna Ștefan Mitric, președintele Asociației Malanca din Crasna și consilier regional.
  06.02.2019
 • Dreptul la studii în limba maternă - dezbateri la Agenția de presă Ukrinform din Kiev (VIDEO)

  În aceste clipe în incinta Agenției de presă Ukrinform din Kiev se desfășoară conferința „Dreptul la studii în limba maternă. Tradiția central-europeană și excemplul Transcarpatiei”.
  05.02.2019
 • Câteva gânduri pe marginea unui album de arhitectură a Cernăuțiului

  De fapt, după toate aparențele, este un prim album masiv, mai cuprinzător și variat cu pretenții de a se prezenta drept unul exhaustiv, cel puțin pentru perioada pe care s-au angajat autorii și alcătuitorii să ne-o ofere începând cu anul 1860, adică de când Bucovina s-a desprins din strânsoarea administrativă a Galiției
  05.02.2019
 • Aeroportul din Cernăuţi ar putea beneficia de 500 milioane grivne pentru desfăşurarea unor lucrări de reconstrucţie

  Se prevede ca în următorii doi ani Aeroportul Internaţional din oraşul Cernăuţi să fie renovat, valoarea lucrărilor de construcţie fiind în jur 500 milioane grivne, a menţionat secretarul Consiliului orăşenesc, Vasyl Prodan, scrie molbuk.ua.
  04.02.2019

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate