Opinie
05 octombrie 2017

Şcolile româneşti din Ucraina sub semnul întrebării – interviu realizat de DW cu directorul şcolii nr. 10 din Cernăuţi, Alexandru Rusnac

Şcolile româneşti din Ucraina sub semnul întrebării – interviu realizat de DW cu directorul şcolii nr. 10 din Cernăuţi, Alexandru Rusnac

Septembrie aduce bucurii şi zâmbete pe chipul oricărui elev, fie el român, ucrainean, moldovean, rus sau de altă etnie. Este momentul când păşeşte ferm spre lumea cunoştinţelor. Cât de bine nu i-ar instrui şi educa părinţii, pedagogii sunt cei care le cultivă în suflet dragostea faţă de neam, limbă, patrie. Iar toate acestea le poţi însuşi mai bine doar în limba ta, limba mamei, în cazul dat, în limba română. Iar odată cu adoptarea şi promulgarea de către Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a noii Legi a Educaţiei,  predarea în limbile minorităţilor naţionale va avea de suferit, iar şcolile, în special, cele româneşti vor sta sub semnul întrebării.

Acest factor a stârnit un val de critici în rândul comunităţii româneşti din Ucraina, tensiunile au crescut însă atunci când Preşedintele României, Klaus Iohanis şi-a anulat vizita în Ucraina programată pentru luna octombrie, iar Ungaria a avertizat că va bloca aderarea Ucrainei la UE.

În acest context, Deutsche Welle (DW) a realizat un interviu cu Alexandru Rusnac, directorul școlii medii generale nr. 10 din Cernăuți, o instituție în care de 200 de ani se predă în limba română, cu privire la soarta școlilor românești din Ucraina și despre încălcarea dreptului la educație a celor 400 de mii de etnici români. Astfel, potrvit lui Alexandru Rusnac, şcoala pe care dumnealui o conduce a fost înfiinţată în anul 1816 şi este o şcoală în care se predă în limbile română şi germană. “Toate materiile de predau în limba naţională, dar avem şi copii ucraineni care învaţă în şcoala noastră. Pentru profesori aceasta nu este un impediment. Ei pot foarte bine şi fluid să le explice lecţia, acolo unde copilul nu înţelege, şi în limba ucraineană. Este mult mai important să le creăm copiilor condiţii pentru a-i motiva să înveţe, decât să le închidem uşa cunoştinţelor spre care tind”, a specificat directorul într-un interviu pentru DW. 

Referindu-se la legea educaţiei, dl Alexandru Rusnac a menţionat că în opinia Preşedintelui ţării, această lege a fost făcută ca statul să nu se destrame, precum și din cauza situației din estul Ucrainei. Un alt motiv a fost ridicarea nivelului cunoașterii limbii de stat, din cauza că, potrivit statisticilor la testarea de stat  absolvenții școlilor naționale nu susțin testele satisfăcător pentru a fi înmatriculați în instituțiile superioare de învățământ. În opinia dl director, precum şi a întregii comunităţi româneşti din regiunea Cernăuţi, în primul rând, până a fi adoptată legea, aceasta trebuia să fie discutată cel puțin în cadrul unor mese rotunde, la care să participe diferite minorități, care locuiesc de sute de ani pe aceste teritorii. În ceea ce priveşte procesul de învăţământ, dumnealui speră că deocamdată acesta nu va fi afectat, deoarece potrivit noului sistem, limba ucraineană de predare se va introduce treptat, adică în 2023, iar până atunci speră că vor avea loc noi reforme care nu vor influenţa asupra procesului de învăţământ. “Timp de 26 de ani de când Ucraina a devenit independentă, învățământul în limba română nu a avut de suferit și sperăm că aceasta nu se va întâmpla nici în viitor. Sperăm că la această lege vor fi adoptate unele amendamente, astfel ca să nu fie încălcate drepturile minorităților naționale. Vreau să menționez că dacă școala pe care o conduc a funcționat fără probleme două secole, cred că au fost condiții favorabile pentru învățământul în limba maternă a românilor. Deci, autoritățile au ținut cont de acest lucru până acum, și sperăm să nu se schimbe nimic şi în continuare”, a adăugat Alexandru Rusnac pentru DW.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 807

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate