Opinie
Redactor: Vitalie Zâgrea
10 septembrie 2019

“Noua Lege a Educației din Ucraina este una catastrofală pentru minoritățile naționale" - Klaus Bochmann, președintele "Moldova Instituts Leipzig" (Germania)

“Noua Lege a Educației din Ucraina este una catastrofală pentru minoritățile naționale

În Germania se desfășoară Școala de toamnă intitulată "Strategii de autoafirmare a minorităților naționale în societățile majoritare". La concursul de participare la acest Workshop s-au înregistrat peste o sută de doritori, însă au fost selectați autorii celor mai reușite creații - 12 persoane din Kiev, Lviv, Kremenciug, Cernăuți, Chișinău, Găgăuzia, potriuvit corespondentului BucPress.

Este îmbucurător faptul că printre participanții la Workshop se numără și doi membri ai Ligii Tineretului Român "Junimea" din regiunea Cernăuți. Parteneri media ai acestei Școli de toamnă este şi Centrul Media BucPress. Participanții la Workshop s-au întâlnit zilele acestea cu Prof. Dr. Klaus BOCHMANN, președintele Moldova Instituts Leipzig, care a povestit despre minoritățile naționale din Germania, despre importanța limbii și culturii în păstrarea identității naționale a unei minorități. Fiind întrebat cum apreciază noua Lege a Educației din Ucraina, în special art. 7 și Legea limbii de stat în Ucraina, domnul Bochmann a spus că "această lege este una catastrofală, care va duce la dispariția minoritaților naționale din Ucraina".

Luni, participanții la Școala de toamnă din Germania au vizitat orașul Bautzen, unde 5 la suta din populația lui o reprezintă minoritatea sorbă (sorbii), luând cunoștință de obiectivile turistice și culturale din acest oraș german, vizitând mai multe locașuri de cult, dar și Muzeul Sorbilor. Pentru ziua de marți, 10 septembrie 2019 sunt planificate vizite de documentare la Radioul local din Bautzen, la redacția emisiuni în limba sorbă, unde participanții se vor întâlni cu conducerea și jurnaliștii de la acest post de radio. În partea a doua a zilei urmează să viziteze Sediul Uniunii sorbilor din Germania și să aibă întâlniri cu reprezentanții minorității naționale sorbe din această țară.

Programul Workshop-ului este foarte bogat în întâlniri importante și vizite de documentare în mai multe orașe din Germania. Școala de toamnă își va încheia lucrările la 14 septembrie 2019.

Agenţia Bucpresswww.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 526

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate