„Poroșenko a trădat maghiarii din Transcarpatia” - președintele Asociației profesorilor maghiari
Opinie
13 octombrie 2017

„Poroșenko a trădat maghiarii din Transcarpatia” - președintele Asociației profesorilor maghiari

„Poroșenko a trădat maghiarii din Transcarpatia” - președintele Asociației profesorilor maghiari

La Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles a avut loc  „Ziua a III-a a Transcarpatiei”. Participanții la eveniment au susținut că Ucraina discriminează minoritatea  maghiară din Transcarpatia – notează Inter Regio News.

În special Ildyka Oros, Președintele Asociației profesorilor maghiari din Transcarpatia (KMPSZ) într-un interviu oferit postului de televiziune  M1 din Ungaria, a declarat: „Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat legea învățământului, prin urmare în regiune se creează o nouă situație. De fapt, Poroșenko a pus capăt compromisului și a trădat maghiarii transcarpatieni”.

Potrivit sursei citate, în 2014 candidatul la președinție, Petro Poroșenko, a promis să apere și să susțină drepturile minorității naționale maghiare la nivel de stat. În special, el a semnat o declarație cu șeful KMKSZ Vasîli  Brenzovych.

Potrivit doamnei Oros, în cadrul reuniunii extraordinare a KMPSZ care a avut loc recent, a fost aprobată o petiție către autoritățile ucrainene, care se compune din 4 puncte: în primul rând, restabilirea funcționarii sistemului de învățământ anterior, asigurarea predării în limba maghiară în grădinițe și școli. În al doilea rând, reforma educației ucrainene să fie realizată în așa fel ca ea să contribuie la dezvoltarea elevilor care nu sunt ucraineni. În al treilea rând, reînnoirea examenelor de absolvire la limba și literatura maghiară și, în final, participarea experților minorităților naționale la luarea deciziilor educaționale.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 427

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate