Opinie
29 mai 2018

„Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost deja redactat” – arhimandrit ucrainean

„Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost deja redactat” – arhimandrit ucrainean

Privirile multor observatori bisericești și politici sunt îndreptate spre Kiev. Una dintre chestiunile de interes major este cea privind posibila obținere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene – scrie analistul Vlad Cubreacov pe blogul său.

Vom aminti că la 19 aprilie 2018 Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a susținut Apelul președintelui Poroșenko adresat la 18 mai 2018 Patriarhului Ecumenic de Constantinopol Bartolomeu I privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

La 22 aprilie 2018 Poroșenko a declarat că Patriarhia de Constantinopol a demarat procedura de examinare a cererii Kievului.

Arhimandritul Kiril Govorun, fost șef al Sectorului de relații externe bisericești al Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei, a susținut sâmbătă, 26 mai 2018, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune ”Canal 5” că textul Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost deja redactat la Constantinopol.

Arhimandritul Kiril Govorun a declarat: ”Vă voi spune un lucru pe care încă nimeni nu l-a rostit în spațiul informațional al Ucrainei. Este vorba, într-un fel, de o veste cumva senzațională. Tomosul este deja gata. E deja redactat. Și chiar știu cine este autorul. L-a scris unul dintre profesorii mei de la Universitatea din Atena, unde mi-am făcut studiile. Este vorba despre unul dintre cei mai buni canoniști în lumea ortodoxă. Este un canonist absolut genial. Și textele canonice redactate de el sunt absolut perfecte. De aceea, cred că Tomosul va fi un document minunat. Unul canonic. Față de care nu se vor putea formula niciun fel de pretenții. Tomosul este gata”.

Acesta a continuat: ”Patriarhia de Constantinopol va angaja o anume procedură de acordare a acestui Tomos, procedură care prevede că aceasta este prerogativa Patriarhiei de Constantinopol. Acordarea Tomosului de autocefalie este o inițiativă veche, care își are originile încă în Imperiul Bizantin. Și în temeiul acestei prerogative, a acestui drept pe care Constantinopolul îl are printre Bisericile ortodoxe, acesta va acorda autocefalia. Ulterior va fi inițiat procesul de recepție/recunoaștere a acestei autocefalii de către alte Biserici ortodoxe. În acest moment acordul altor Biserici ortodoxe nu e nu este necesar. El nu este prevăzut de respectiva procedură.”

Vlad CUBREACOV (sursa)

 

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 870

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate
Live Radio Cernăuți