Opinie
28 noiembrie 2018

Astăzi bat clopotele pentru Bucovina

Astăzi bat clopotele pentru Bucovina

Astăzi, 28 Noiembrie, în România se celebrează Ziua Bucovinei și totodată Centenarul Unirii Bucovinei cu Țara.

Cine deschide orice manual netrucat de istorie a românilor găsește grabnic Bucovina în centrul său, flancată de Basarabia și Ardeal.

Astăzi ... cel dintâiu gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea dezrobirii noastre – va fi citit Iancu Flondor, exact acum un veac, din Sala Unirii a Palatului Mitropolitan din Cernăuți (“Sala Sinodală din Cernăuți”), la finele lucrărilor Congresului General al Bucovinei, în numele  deputaților Consiliului Național Român al Bucovinei care au votat atunci declarația de unire a Bucovinei cu România...

Ce frumos cadou Bucureștiului – să i închine, în anul magic 1918, din surghiun și exil, atâtea capete nobile de români, de la Chișinău la Cernăuți, de la Iași la Alba Iulia, de la Tulcea la Timișoara! Pe pergamentul din anexă puteți reciti textul concis al Decretului Regelui Ferdinand I al României (chemat de Flondor “să reînnoiască, în Bucovina, strălucirea coroanei lui Ștefan”), datat 18 decembrie 1918, potrivit căruia “Bucovina, în cuprinsul granițelor sale istorice, este și rămâne de a pururea unită cu Regatul României”.

Soarta noastră nu o hotărăsc regii, scrie clar în toate poveștile istoriei românilor. Nici regii noștri, nici regii altora. Soarta noastră se scrie la intersecția (mereu impredictibilă) dintre destin, propriile noastre acțiuni și urzelile pentru noi ale prietenilor și neprietenilor noștri, mai puternici și mai norocoși.

Astăzi, la 100 de ani de la unirea Bucovinei cu România, unire pe care înaintașii noștri o declarau și o gândeau a fi “necondiționată și pe vecie”, gândul meu pios se îndreaptă statornic către truda, năzuințele și sacrificiul acestora, de la Iancu Flondor („făuritorul Unirii Bucovinei cu România”, care abia în acest an se învrednicește a-și privi bucovinenii, în Suceava, de la înălțimea unui bust ce “încălzește locul” viitorului Muzeu al Centenarului Unirii) la Sextil Pușcariu, de la Dionisie Bejan la Ion Nistor, de la numele fruntașilor Consiliului Național Român al Bucovinei la deputații din Congresul General, precum și la toți învățătorii, preoții, militarii, țăranii, românii bucovineni simpli din orașe și sate care au visat, atunci, la “nădejdea dezrobirii lor”.

Pentru ei bat clopotele în toată Moldova, astăzi. În toate bisericile de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, astăzi, la ora 12.00, vor bate clopotele pentru Bucovina. Numele unora dintre aceștia au fost așezate sub Sfântul Altar al Catedralei Mântuirii Neamului – recent sfințită la București, ca să repare alt vis de un veac al românilor. Vor fi pomenite la slujbe, astăzi, numele celor 38 de membri ai Congresului General care au votat în urmă cu un veac unirea Bucovinei cu Țara.

Numai pentru urmașii lor nu mai bat clopotele. Urmașii acestora, pe care Bucureștiul pare a-i uita programatic, țin minte toate uitările noastre. Există o memorie tragică a Bucovinei, pe care prea puțini și prea puțin o știu domnii din București.

Astăzi, urmașilor eroilor români care au scris istorie românească în Sala Sinodală din Cernăuți în urmă cu un veac, îndrept gândul meu modest de prețuire și recunoștință. Pentru grija lor de a păstra în vetre limba mea și a lor, pentru grija lor de a păstra în biserici limba părinților și bunicilor noștri, pentru grija lor de a păstra nealterat cântecul, dansul, doina, jocul din vechime. Pentru înțelepciunea lor care mi-a dat curaj și dragoste în urmă cu mulți ani, când (în calitate de diplomat al României) i-am cunoscut la ei acasă, în Bucovina. În nordul Bucovinei.

De atunci, o parte din sufletul meu a rămas acolo, în Bucovina. Fiecare cuvânt în limba română de pe străzile Cernăuțiului îl acoperă de frig.

Chiar dacă astăzi ninge în Cernăuți.  

La mulți ani, Bucovina!

La mulți ani, România!

Dr. Dorin Popescu, fost diplomat al României la Cernăuți (2007-2011)

 

Distribuie:
Vizualizări: 532

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate