Opinie
14 martie 2019

Avocatul Antonie Popescu: Vicariatul Ortodox Român este prea puțin pentru românii din Ucraina

Avocatul Antonie Popescu: Vicariatul Ortodox Român este prea puțin pentru românii din Ucraina

În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 februarie 2019, s-a decis că, după ce Patriarhia Ecumenică a acordat Tomosul de autocefalie ierarhilor, clericilor și credincioșilor din Ukraina care se aflau în schismă cu Biserica Ortodoxă Rusă și cu întreaga Ortodoxie, este necesară obținerea de garanții scrise din partea autorităților bisericești şi ale statului ucrainean că identitatea etnică şi lingvistică a românilor va fi respectată, precum şi că acești ortodocși români vor avea posibilitatea de a se organiza într-un Vicariat Ortodox Român şi a cultiva legături spirituale cu Patriarhia Română, spre a fi sprijiniți prin trimiterea de cărți de cult şi de teologie în limba lor maternă, adică limba română. 

 În urma acestei hotărâri, avocatul român Antonie Popescu i-a trimis o scrisoare Prea Fericitului Patriarh Daniel.

Am adresat Patriarhiei o scrisoare în virtutea importanței momentului actual și a eforturilor politice și bisericesti ale Kievului de creare a unei Biserici Autocefale a Ukrainei și în contextul frământarilor din partea de est a acestei țări, dar și al unor îngrijorări venite din Nordul Bucovinei. Este arhicunoscut că dupa ocupația URSS, Mitropolia Bucovinei, cu sediul la Cernăuți (în Palatul Mitropolitan care găzduieste azi Universitatea Iurii Fedkovici, de limbă ucraineană) a fost retrasă în refugiu la Suceava, împreună cu Facultatea de Teologie, celebră în lumea ortodoxă, ea fiind și locul unde, de pildă, și-a dat doctoratul Părintele Stăniloae.

Ulterior, în 1948, sub presiunea autorităților, Facultatea este adusă la B ucurești, activitatea Mitropoliei Bucovinei este de facto suprimată, având o soartă similară cu a Mitropoliei Basarabiei. NU a fost desființată, dar nu a mai putut activa, numele său fiind preluat de Mitropolia de la Iași, care se va numi de atunci și pâna astăzi a Moldovei și Bucovinei”, a declarat pentru EZ avocatul român Antonie Popescu.

Întrebat dacă a primit vreun răspuns de la BOR, Antonie Popescu a declarat că a făcut un astfel de demers, nu ca să primească un răspuns, ci ca să aducă la cunoștința întâistătătorilor Bisericii române ceea ce a văzut sau a  constatat nemijlocit, în trecut, ca responsabil guvernamental pentru relația cu românii de pretutindeni, predilect din Basarabia și Bucovina, sau, recent, ca avocat implicat în mai multe acțiuni interne sau externe pentru protecția drepturilor omului. ”De altfel, în comunicatul Sf. Sinod  sunt atinse majoritatea problemelor care își așteaptă adecvata rezolvare acum și în viitor și mă astept la o largă consultare, exprimare și contributie, ”de la vlădică pân’ la opincă”!”, a mai adăugat Antonie Popescu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 599

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate