Opinie
Redactor: Vitalie Zâgrea
02 aprilie 2019

Ce spun politicienii şi experţii din Republica Moldova despre alegerile prezidenţiale din Ucraina?

Ce spun politicienii şi experţii din Republica Moldova despre alegerile prezidenţiale din Ucraina?

Vladimir Zelenski a făcut campanie electorală 3 ani de zile, în timp ce Petro Poroşenko ar fi intrat în război cu cei care l-au susţinut în fosta campanie prezidenţială. Astfel s-ar explica, în opinia deputatului basarabean Lilian Carp, faptul că cel mai votat candidat în cadrul elegerilor prezidenţiale din Ucraina este actorul Vladimir Zelenski, iar Petro Poroşenko se află pe locul doi, după ce ratingul său a scăzut mult în ultimul an. Despre alegerile prezidenţiale din Ucraina s-a discutat în cadrul emisiunii "Punctul pe azi" de la TVR Moldova (Chişinău), având-o prezentatoare pe Victoria Bucataru.

„Lucrurile se schimbă în ceea ce priveşte tehnicile de a duce o campanie electorală. Zelenski face parte din acea generaţie care utilizează noile tehnologii în campania electorală, spre comparativ cu Poroşenko, este mai fresh în prezentarea sa publică şi folosirea reţelelor de socializare. Zelenski a făcut campanie electorală 3 ani de zile, cine crede că Zelenski a făcut campanie electorală doar acum, se înşeală amarnic.

Prin acest serial, „Sluga poporului”, practic el s-a promovat printr-un mod pe care şi-l doreşte populaţia, adică acel tip de politican care ar trebui să existe sau cum a trebui să fie un politician.

Politicienii nu mai sunt percepuţi drept ceva sacru sau care nu mai poate fi atins, cum era în perioada sovietică. Dacă luăm modelele occidentale, politicienii se duc cu bicicletele la lucru, merg pe stradă, discută, sunt tot mai aproape de popor. Această funcţie nu este decât un job pentru ei, ei merg la muncă şi atât, este ca şi un contract încheiat între cei care l-au ales şi funcţia pe care el o are şi atât. Lumea îşi doreşte acest lucru. Cu cât ne apropiem de valorile europene, cu atât mai mult noi ne dorim o astfel de relaţie cu politicienii. Politicianul să fie un angajat, nu un zeu care stă deasupra. În acest fel, el şi-a promovat această imagine, el a prezentat acel tipaj de politician”, a explicat Lilian Carp, care spune că o altă problemă pe care a avut-o Poroşenko a fost că unii care l-au susţinut în fostele alegeri acum fie au candat ei înşişi, fie l-au susţinut pe Zelenski.

De cealaltă parte, expertul Rosian Vasiloi spune că adevărata campanie electorală începe abia acum.

„Programul electoral al lui Poroşenko s-a bazat pe trei piloni de bază: armata, credinţa şi limba vorbită, ceea ce în opinia domnului Poroşenko ar consolida Ucraina. Poroşenko a vorbit şi despre un program de recuperare a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, ceea ce nu vedem în programul electoral al lui Zelenski.

Adevărata luptă se va da acum, în turul doi. Sarcina principală va fi cine va atrage votanţii din rândul celor care au votat ceilalţi candidaţi. Eu cred că votantul din Ucraina este destul de matur să poată desluşi mesajele promovate de candidaţi şi n-o să asculte sută la sută acel mesaj care va fi promojat de Timoşenko sau Boiko”, a spus Rosian Vasiloi, citat de TVR Moldova.
 
Amintim că duminică, 31 martie, în Ucraina au avut loc alegeri prezdenţiale. Conform rezultatelor preliminare, în turul doi vor merge actorul Vladimir Zelenski şi actualul preşedinte Petro Poroşenko, De menţionat că Zelenski a acumulat aproape dublu decât contracandidatul său, Petro Poroşenko.
Agenția BucPress - www.bucpress.eu 
Distribuie:
Vizualizări: 478

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate