Opinie
Redactor: Marin Gherman
02 ianuarie 2018

Centrul Media BucPress în anul 2017 – unele concluzii la cumpăna dintre ani

Centrul Media BucPress în anul 2017 – unele concluzii la cumpăna dintre ani

Anul 2017 a fost un an dificil pentru românii din Ucraina, an în care a fost pusă mai actual ca odinioară problema păstrării identității naționale, bazată în primul rând pe identitatea lingvistică. Școala în limba română, presa și biserica continuă să fie elementele coeziunii sociale în acest colț de lume. Din păcate, jurnalismul independent în limba română din Ucraina devine încet-încet o preocupare rarisimă. Lipsa de mijloace financiare, respectarea de către jurnaliști a unor standarde media impuse de instituțiile de presă finanțate de statul ucrainean (câte au mai rămas), influența nefastă a patronilor asupra politicilor editoriale (problemă actuală și în România), absența unor viziuni de management de presă modern, conjunctura politică și economică – toate acestea reprezintă adevărate provocări pentru mediile de limba română din Ucraina.

În acest context, Centrul Media BucPress, care este o organizație nonguvernamentală cu statut republican, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, având sediul la Cernăuți, din 2014 tot încearcă să dezvolte presa de limba română din Ucraina, să realizeze studii social-politice, să analizeze procesele informaționale, să informeze comunitatea internațională despre evenimentele care au influențat în mod direct comunitatea română.

Vă prezentăm în continuare – în modul cel mai transparent și laconic – proiectele realizate de echipa Centrului Media BucPress pe parcursul anului 2017:  

 

ORGANE DE PRESĂ

 

Agenția de știri BucPress (www.bucpress.eu) – un proiect informațional al Centrului Media BucPress. Agenția de știri este destinată românilor din Ucraina şi de peste hotare și are ca scop satisfacerea unei necesităţi informaţionale şi culturale moderne a românilor din Ucraina în funcţionarea cu acces liber şi transparent a unei agenții independente de ştiri, care, pe de o parte, reflectă viaţa culturală, politică şi economică a comunităţii româneşti din Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Nordul Basarabiei (regiunea Cernăuți), dar și din regiunile Transcarpatia și Odesa, şi, pe de altă parte reprezintă un mecanism de transmitere a fluxurilor de ştiri, difuzate de agenţiile româneşti şi ucrainene de presă, către comunităţile româneşti de pretutindeni.

RADIO CERNĂUȚI – unicul post de radio din Ucraina care emite 24 de ore din 24 în limba română, difuzează doar muzică românească, realizează emisiuni în direct dedicate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, știri despre românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia. Este un radio online care are relații de colaborare și schimb de emisiuni cu redacții importante de radio din întregul areal românesc (http://bucpress.eu/radio).

BucPress TV – platformă video de actualitate și opinie românească, ai cărei jurnaliști realizează interviuri, reportaje, filme documentare despre situația românilor din Ucraina și cele mai importante evenimente culturale românești din zona Cernăuți.

 

EVENIMENTE ȘTIINȚIFICE ȘI CULTURALE

 

„Ucraina-România: dialogul tinerilor” - prima întâlnire informală între tinerii români de la Cernăuți și ucraineni pentru inițierea unui dialog social constructiv – martie 2017, Centrul Literar „Paul Celan” (coorganizator).

Prima acțiune de informare stradală despre masacrul de la Fântâna Albă - acțiunea a fost organizată de o alianță de asociații din Ucraina și România în cadrul unei colaborări civice: Asociaţia Convergențe Europene (București), Institutul pentru Democrație și Dezvoltare (Cernăuți), Centrul Media BucPress și Centrul de Studii Românești din cadrul Universității „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

Școala tânărului jurnalist creștin din Cernăuți – jurnaliștii Centrului Media BucPress au fost implicați în formarea de abilități și competențe în domeniul jurnalismului creștin la studenții români de la Colegiul Biblic „Vocea Evangheliei” din Cernăuți (martie 2017). 

„Tendinţe actuale în cooperarea regională Ucraina-România-Republica Moldova” – conferinţa ştiinţifică internaţională. Centrul Media BucPress a fost unul dintre organizatorii acestui eveniment tradițional, care a avut loc la Universitatea din Cernăuți în mai 2017. La eveniment au participat: analiști, reprezentanţi ai ONG-urilor, jurnaliști din Ucraina, România și Republica Moldova. Lucrările se desfăşoară în limbile ucraineană, română și engleză.

Școala jurnalistului român din Cernăuți, organizată de Centrul Media BucPress (Cernăuți) și Asociația Convergențe Europene - ACE (București) în mai 2017. Proiectul a reprezentat un atelier de media, dedicat jurnaliștilor de limbă română din regiunea Cernăuți, unul absolut necesar pentru jurnaliștii români din Ucraina.

Școala internațională de vară româno-moldo-ucraineană „Geopolitca”. Centrul Media BucPress a fost partener local și partener media al școlii de vară desfășurată în iulie 2017 sub auspiciile Consulatului General al României la Cernăuți, cu sprijinul Universităților din Cernăuți și Suceava.

Workshopul „Politici și drepturi ale minorităților în Ucraina, Republica Moldova și Georgia” - workshop internațional organizat în septembrie 2017 la Cernăuți, în timpul căruia experți din Germania, Moldova și Georgia au studiat politica autorităților ucrainene față de minoritățile naționale. Centrul Media BucPress a fost partener local în cadrul proiectului Institutului Moldova din Leipzig (Germania).   

Masa rotundă „Toleranța bucovineană ca fenomen etnocultural și provocările noului mileniu” – masă rotundă organizată de Centrul Media BucPress în septembrie 2017 pentru informarea studenților și doctoranzilor din Germania și Austria, interesați de evoluțiile istorice și politice din Ucraina. Masa rotundă a avut loc în cadrul unei școli de toamnă finanțate de DAAD.

„Meridian Czernowitz” – dialog poetic românesc la festivalul internațional.  Centrul Media BucPress a organizat o întâlnire a cernăuțenilor cu poeți din România și Republica Moldova la Festivalului Internațional de Poezie Meridian Czernowitz. Sărbătoarea poeziei românești din data 9 septembrie 2017  s-a desfășurat la Centrul Literar „Paul Celan”.

Forumul internaţional „Intermarium – de la proiect informaţional la realitate civilizaţională”. Centrul Media BucPress a fost unul dintre organizatorii acestui eveniment la care au participat politicieni, experţi, jurnalişti, oameni de ştiinţă din Ucraina, România, Republica Moldova, Polonia, Lituania şi Rusia. Forumul a avut loc în noiembrie 2017 la Universitatea din Cernăuți.

„Contextul european al relațiilor ucraineano-române” - conferință studențească internațională. Centrul Media BucPress a fost partener (decembrie 2017).

 

PARTENERIATE, ACȚIUNI DE PERSPECTIVĂ

 

Acord de colaborare Radio Cernăuți - Radio France Internationale (România). Potrivit acordului, părţile vor colabora pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuți (on line) și preluarea de știri pe www.bucpress.eu – organe de presă ale Centrului Media BucPress. Echipa Centrului Media BucPress va fi la dispoziția RFI România în vederea realizării unor corespondențe din Ucraina, dar mai ales din regiunile locuite de comunitatea românească.

AGERPRES - flux de știri cu titlu gratuit cititorilor BucPress din Cernăuți. Agenția națională de presă AGERPRES a acorda în octombrie 2017 un flux de știri cu titlu gratuit Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Fluxul a fost solicitat de jurnaliștii români din Cernăuți cu scopul de a consolida pozițiile agenției de știri BucPress în spațiul informațional  național și internațional.

Lansarea aplicațiilor „Radio Cernăuți” pentru Android și iOS. Centrul Media BucPress a lansat aplicația „Radio Cernăuți” pentru Android și iOS care permite utilizatorilor de platforme mobile (telefoane, tablete) din Ucraina, și din întreaga lume să asculte emisiunile postului de Radio Cernăuți. Cu circa un an în urmă, Radio Cernăuți a fost inclus în rețeaua mondială a posturilor de radio TuneIn (rețea cu peste 50 de milioane de persoane abonate), corespunzând criteriilor internaționale stabilite de rețelele de acest gen.

 

Marin GHERMAN,

doctor în științe politice,

președintele Centrului Media BucPress din Cernăuți 

Distribuie:
Vizualizări: 780

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate