Opinie
31 octombrie 2018

Constantin Codreanu: „Instituțiile statului român au obligația să sprijine financiar românii din Diaspora, cel mai mare investitor în economia României”

Constantin Codreanu: „Instituțiile statului român au obligația să sprijine financiar românii din Diaspora, cel mai mare investitor în economia României”

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut la tribuna Camerei Deputaților o declarație politică privind acordarea sprijinului financiar și a respectului cuvenit românilor din Diaspora, cel mai mare investitor în economia României.

În intervenția sa, deputatul Constantin Codreanu a ținut să precizeze: „Domnule vicepreședinte, distinși colegi, declarația mea politică de astăzi completează ceea ce declaram acum o săptămână, atunci când vorbeam despre necesitatea suplimentării fondurilor alocate activităților românilor din afara granițelor țării, respectiv fondurile alocate ministerului care se ocupă de soarta acestora – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

M-am bucurat să văd în spațiul public, la scurt timp, reacții pozitive în acest sens. Una dintre ele este o scrisoare deschisă adresată de către o entitate reprezentativă pentru românii din afara României, și anume Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-estul Europei. Este o scrisoare deschisă adresată celor două Camere ale Parlamentului și Guvernului României prin care se solicită același prag simbolic de 200 de milioane de lei pe care să îl prevedem în legea Bugetului de Stat pe anul 2019.

Reamintesc celor care ar putea fi surprinși de această sumă că avem un exemplu chiar în vecinătatea României: Ungaria, care acordă, doar pentru etnicii maghiari din România, o sumă în valoare de 700 de milioane de lei.

Să nu uităm că atunci când vorbim despre diaspora, vorbim despre cel mai mare investitor în economia României, 4,9 miliarde de dolari au intrat în țară doar în anul 2017.

Acest demers, de sprijin financiar, trebuie să continue. M-aș bucura ca la sfârșitul anului 2018, la fel cum s-a întâmplat și la sfârșitul anului 2017, să obținem o majorare a fondurilor alocate pentru activitatea Ministerului ce se ocupă de românii din afara granițelor.

În același timp, dincolo de orice sprijin financiar, bineînțeles că diaspora așteaptă mult mai mult. Atunci când vorbim despre o relație cu diaspora care să se construiască pe un fundament sănătos, vorbim în primul rând de respectul cuvenit pe care trebuie să îl acordăm, respectiv de un dialog deschis și sincer care să fie purtat în mod consecvent de către reprezentanții statului român cu reprezentanții diasporei.

A fost o plăcere ca la sfârșitul săptămânii trecute să dau curs unei astfel de invitații, atunci când am participat în capitala Germaniei la o întrevedere cu Diaspora Civică Berlin și am purtat acel dialog despre care vorbeam mai devreme. Regretul meu este că nu au fost reprezentate toate partidele parlamentare, dimpotrivă, am fost doar două partide la această întrunire. M-aș bucura ca la viitoarele întâlniri de acest gen să participăm parlamentari de la toate partidele.

Avem ocazia să facem acest lucru chiar în Parlamentul României vineri, 2 noiembrie, atunci când în sala „Drepturile Omului” va avea loc un eveniment cu titlul „Priorități legislative pentru diaspora“.

Lansez de la tribuna Parlamentului o invitație deschisă pentru toți cei care sunt interesați de domeniu. Vor participa reprezentanți ai diasporei din mai multe țări ale Uniunii Europene, din Balcani, din Republica Moldova, și m-aș bucura ca ceea ce nu s-a întâmplat până acum de foarte multe ori, să se întâmple în Parlament, să existe această discuție, despre ceea ce putem face concret, legislativ, pentru românii din afara granițelor țării. Haideți să ștergem măcar puțin din acea pată lăsată pe anul Centenarului, și anume ziua de 10 august 2018!”.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 282

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate