Opinie
05 februarie 2018

Cum declarațiile de Unire consolidează pozițiile lui Dodon și Plahotniuc – analiză Transilvania Regional Business

Cum declarațiile de Unire consolidează pozițiile lui Dodon și Plahotniuc – analiză Transilvania Regional Business

Deși salutate cu entuziasm de către electoratul unionist din Republica Moldova, declarațiile de Unire cu Țara, adoptate de o serie de primării, toarnă apă la moara forțelor antinaționale și antidemocratice – notează Transilvania Regional Business, menționând că declarațiile simbolice ale primăriilor din Republica Moldova au provocat o agitație exagerată în tabăra președintelui Dodon, care, în loc să încerce după cum i-ar sta bine unui președinte să atenueze aceste disensiuni în rândul populației, ațâță și mai mult spiritele.

Începând cu data de 24 ianuarie, când a fost sărbătorită Unirea Principatelor de la 1859 sau Mica Unire, 11 primăriii din Republica Moldova au adoptat  declarații simbolice privind Unirea cu România. Declarații de Unire au semnat consilierii a cinci primării din raionul Ialoveni, două din Călărași și câte una din raioanele Edineț, Ștefan Vodă, Căușeni și Cantemir.

Declarații similare urmează a fi semnate de mai multe primării. Reacțiile nu au ezitat să apară. Și ele sunt foarte controversate. Pe de o parte, segmentul radical al unioniștilor vede în aceste declarații începutul reunirii celor două maluri ale Prutului, care ar putea să se materializeze chiar până la 1 decembrie, când se va împlini un secol de la actul de la Alba Iulia.

La cealaltă extremă, populația alolingvă (populaţie care a studiat în altă limbă decât cea oficială), în special votanții partidului socialiștilor și ai lui Igor Dodon, amenință cu acțiuni similare ale primăriilor și consiliilor cu majoritate filorusă, care vor vota unirea cu Rusia. Unele minți înfierbântate chiar îi numește pe unioniști trădători, îndemnându-i să se mute peste Prut.

Totuși cea mai mare parte a populației, care nu este atât de activă, vede în aceste acțiuni doar ceea ce ele reprezintă de fapt: declarații simbolice, care nu pot să conducă la Unire, chiar dacă vor fi votate de majoritatea primăriilor din Republica Moldova. Un lucru foarte puțin probabil, de altfel, dacă ținem cont de preferințele geopolitice ale electoratului moldovenesc, care continuă să fie favorabil mai degrabă apropierii de Rusia decât Unirii cu România.

Potrivit datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice (BOP) prezentate la mijlocul lunii decembrie, de Institutul de Politici Publice (IPP), fiecare al treilea chestionat  (33%) şi-ar dori unirea cu Rusia. Împotrivă s-ar pronunţa 40.3% din cetăţeni.

Pe de altă parte, pentru unirea ţării cu România ar vota 21.8%, iar contra unirii celor două maluri ale Prutului pledează mai mult din jumătate din populaţie, 56%.

Deși rezultatele sondajului respectiv au fost contestate și chiar criticate, dacă ținem cont chiar de cele mai optimiste date ale sondajelor, pentru Unire nu s-au pronunțat niciodată mai mult de 34% din populație.

Datele sondajelor sunt confirmate și de rezultatele ultimelor alegeri prezidențiale, când electoratul s-a împărțit în jumătate între proeuropenii ce au susținut-o pe Maia Sandu  și prorușii, care l-au votat pe Igor Dodon, câștigător până la urmă datorită unor fraude masive dar și a unei susțineri tacite din partea guvernării democrate.

De altfel, șapte din cele 11 primării sunt din raioanele de centru, care votează majoritar, de regulă, cu partide de dreapta, unioniste și proeuropene. Alta e situația în nordul R. Moldova și în Autonomia Găgăuză, ultima împreună cu municipiul Bălți reprezentând cel mai solid nucleu prorusesc din țară.

Altfel spus, potrivit celor mai optimiste sondaje dar și ținând cont și de rezultatele alegerilor, ajungem la concluzia că  în cazul unui eventual referendum, pentru Unire s-ar pronunța cam tot atâția cetățeni ca și pentru unirea cu Rusia. Și asta, în condițiile, în care nu există hotar comun cu Federația Rusă.

Cauze ale acestei stări de fapt ar fi multe, în primul rând, propaganda rusească, accesibilă până în prezent, la scară largă, prin intermediul posturilor rusești de televiziune, care dețin cea mai mare parte a pieței TV moldovenești.

Până la instaurarea unei democrații veritabile în Republica Moldova de pe urma agitației în jurul ideii unioniste, au de câștigat doar forțele antidemocratice și antinaționale, creându-se totodată condițiile pentru consolidarea regimului oligarhic de la Chișinău.

Articolul poate fi citit integral pe Transilvania Regional Business

Distribuie:
Vizualizări: 380

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate