Opinie
04 octombrie 2018

Deputat Constantin Codreanu: „Academia Română trebuie să aibă filiale peste hotare, în zonele locuite de români”

Deputat Constantin Codreanu: „Academia Română trebuie să aibă filiale peste hotare, în zonele locuite de români”

Miercuri, 3 octombrie 2018, deputatul român Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a avut la sediul central al Academiei Române, într-o atmosferă călduroasă, o întrevedere cu academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei, academicianul Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei și Dinu Dumitru, directorul general al Academiei.  

Interlocutorii au procedat la un schimb de păreri pe marginea problematicii curente a Academiei Române, din perspectiva importanței deosebite și a misiunii acesteia ca cel mai înalt for național de consacrare, de cercetare științifică și creație, care reunește personalități din țară și de peste hotare, a căror operă este reprezentativă pentru știința și cultura română.

De asemenea, discuțiile s-au axat pe proiectul Legii Academiei Române aflat în dezbatere parlamentară și prin care se propune, între altele, redefinirea rolului, misiunilor și obiectivelor Academiei Române.

Domnul academician Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române a ținut să declare cu această ocazie: ”Mă bucur că ați reușit să ajungeți la Academia Română și dorim să vă rugăm să ne ajutați și să încercăm să facem ceva în privința unor probleme punctuale.

Academia Română este o instituție identitară fără pereche. Împreună cu o echipă de juriști, eu și colegii mei, am făcut o lege. Bine făcută, cu câteva scăpări. Am discutat cu domnul Ministru Teodorovici pe baza ei și ceea ce dumnealui nu înțelege este că atunci când noi solicităm să fim scutiți de impozite, nu este o solicitare venită din partea oricărei instituții.

Instituția noastră este una de interes public pentru ca are proprietăți private și valori de patrimoniu, ale țării. Aceste valori sunt în proprietatea Academiei care este a țării. Tot încearcă diverși să ne numească instituție de stat. Noi nu suntem. Suntem sui generis, de interes public, instituție autonomă care își hotărăște singură activitatea, componența, administrarea etc.

Mai este un subiect foarte sensibil pentru noi. Casa Academiei, aceea mare, neterminată. Acolo sunt editura Academiei și 40 de institute. A mai rămas 6-7% din cât mai trebuia executat din clădire și lucrarea a fost scoasă la licitație. 

Legea a trecut de primele comisii și este acum la comisia de învățământ. Tot ce ne dorim este să iasă ceva în beneficiul instituției ca să aibă libertatea să funcționeze. Avem nevoie de sprijinul oamenilor din Parlament. Dacă legea este adoptată într-o formă bună, toate problemele noastre s-ar rezolva. Este foarte interesant că ceea ce se solicită prin această lege nu este nimic în plus față de ceea ce a avut de-a lungul timpului Academia Română. În 1990, Academia se reînființează și este continuatorul Academiei dinainte de 1948. Nu mai avem nici măcar 30% din ce aveam. Dacă reușim să rezolvăm toate impedimentele printr-o lege, Academia ar avea libertatea să se dezvolte.

Ca să vorbim despre domeniul dumneavoastră de activitate, în afara țării sunt peste 10 milioane de români, această eleganță pe care o avem cu minoritățile din țară ar trebui să aibă și reciprocitate. Noi am pus în lege că vom înființa filiale ale Academiei Române în afara României, ca să creăm expansiune”.

Deputatul Constantin Codreanu a ținut să menționeze, între altele: „Vă mulțumesc pentru această expunere amplă și densă. Doresc să vă asigur de susținerea oricărei inițiative care vizează consolidarea culturală și identitară a națiunii române, fie că vorbim despre românii din Țară sau de cei din comunitățile istorice din jurul granițelor și Balcani sau din diaspora de mobilitate.

Mă bucură enorm faptul că ați prevăzut în proiectul de lege posibilitatea înființării de filiale ale Academiei Române peste hotare. Academia Română este un așezământ național fundamental și filialele ei peste hotare, în zonele locuite de români, ar putea contribui la dezvoltarea culturală și științifică a națiunii române. Republica Moldova ar trebui să fie, cred, prima destinație în acest sens.

Am discutat chiar ieri cu reprezentantul Academiei Române care ne-a vizitat la Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Reiterez că am salutat cu satisfacție Declarația Academiei Române de anul acesta privind unitatea etnolingvistică și identitar-culturală a românilor din Sudul și Nordul Dunării. Am fi recunoscători dacă AR ar elabora un document oficial privind alfabetele celor trei dialecte istorice românești din Sudul Dunării (aromân, meglenoromân și istroromân) pe baza alfabetului românesc, urmând ortografia consacrată.  

Am abordat și situația Casei Vasile Alecsandri din Mircești, județul Iași, proprietate a Academiei Române. Am interpelat Ministerul Culturii și Identității Naționale și Prefectura județului Iași asupra acestui caz. Suntem încrezători că o soluție va fi identificată.

Un subiect aparte este cel al înființării Muzeului Românilor de Pretutindeni, la a cărui organizare Academia Română ar putea avea o contribuție esențială.

De asemenea, un subiect pe care îl aducem în atenție este cel al lansării inițiativei de ridicare în România și/sau Republica Moldova a statuilor și busturilor unor basarabeni și transnistreni membri titulari sau onorifici ai Academiei Române. Considerăm că primul dintre membrii de onoare ai Academiei Române căruia ar trebui să i se ridice una sau mai multe statui în România este Vasile Stroescu, primul președinte al Parlamentului României Reîntregite și unul dintre cei mai mari mecenați români în istorie”.

BucPress

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 518

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate