Opinie
04 iulie 2019

Deschiderea punctelor vamale la Probotești și Crasna din regiunea Cernăuți – sub un mare semn de întrebare

Deschiderea punctelor vamale la Probotești și Crasna din regiunea Cernăuți – sub un mare semn de întrebare

Noul șef al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Maxim Nefodov, a declarat că numărul de vămi va fi redus substanțial în Ucraina. El a menționat că din cele 26 de vămi existente vor rămâne vreo 5-6. Într-un interviu pentru „Ekonomicina Pravda” (Adevărul European), Nefodov a spus că își dorește să reducă numărul vameșilor și să inițieze o reformă în acest sens.

Ideea lui Maxim Nefodov a fost dur criticată de parlamentarul român din Rada Supremă a Ucrainei, Grigore Timiș, care a scris pe contul său de Facebook că declarația șefului Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei pune sub un mare semn de întrebare deschiderea punctelor vamale din localitățile Proboteși (Ținutul Herța) și Crasna (raionul Storojineț). „Această inițiativă înseamnă că punctele de trecere a frontierei ucraineano-române Diakivți – Racovăț și Krasnoilsk – Vicovu de Sus rămân fără nicio perspectivă de redeschidere”, a menționat Timiș, precizând că Ucraina a primit fonduri de la UE, însă lucrările de construcție a punctelor vamale așa și nu au fost finalizate. Grigore Timiș a atras atenția asupra pericolului care aplanează asupra regiunii Cernăuți „să devină o periferie fără de perspective, și aceasta la frontiera cu UE!”.

Reamintim că în februarie 2019  Grigore Timiș a avut o discuție complicată și aprinsă cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat. Alesul poporului din circumscripția nr. 203 a regiunii Cernăuți, care include raioanele Herța, Hliboca, Noua Suliță, Storojineț (parțial) și Sadagura a cerut Serviciului Fiscal de Stat urgentarea deschiderii punctelor vamale în satul Probotești și Crasna, problemă ignorată de autorități în ultimii ani. Potrivit parlamentarului, discuțiile au durat mai bine de două ore, deputatul poporului fiind nevoit „să convingă din nou și din nou” funcționarii de la Kiev că aceste două puncte de control și trecere a frontierei sunt cu adevărat importante pentru bucovineni. În decembrie 2018 Grigore Timiș a criticat dur conducerea Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei de la tribuna Parlamentului, aducând argumente economice, sociale și transfrontaliere despre necesitatea finalizării proiectului internațional. Deputatul a amintit că proiectul de reconstrucție a vămilor a început în anul 2013, iar investițiile europene în suma de 3,8 milioane euro nu au fost absorbite, reprezentând resurse financiare alocate în cadrul Programului transfrontalier România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013.  Mai mult decât atât, au loc procese de judecată între firma de construcție și statul ucrainean. Situația a devenit critică, potrivit serviciului de presă al parlamentarului.

„Această atitudine a autorităților ucrainene demonstrează incapacitatea noastră de a administra resursele financiare din cadrul programelor UE. Din nou fiscalii își șterg picioarele de oamenii simpli”, a spus parlamentarul Timiș în timpul întâlnirii cu reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei. Din păcate, au de suferit oamenii din zonele transfrontaliere, dar și bugetele locale, care în acești ani nu au avut nici un venit din aceste puncte vamale blocate.

După întâlnirea din februarie cu membrii Serviciului Fiscal de Stat, Grigore Timiș a comunicat pentru presa națională că nu a văzut un mare interes față de acest proiect, unii considerând că două puncte vamale noi în regiunea Cernăuți „ar reprezenta o bătaie de cap” pentru conducerea serviciilor vamale, ideea fiind susținută de unii membri ai autorităților locale Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Ultimile știri Opinie
Distribuie:
Vizualizări: 1165

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate