Opinie
19 mai 2017

Dezbatere pe teme europene la biblioteca „Gheorghe Asachi” din Herța

Dezbatere pe teme europene la biblioteca „Gheorghe Asachi”  din Herța

La biblioteca raională „Gheorghe Asachi” din Herța a avut loc o dezbatere pe teme europene, desfășurată în preajma marcării Zilei Europei în Ucraina (20 mai). Dezbaterea a fost moderată de bibliotecara-șef, Elena Mihai, având ca invitați experți politici, istorici, jurnaliști și reprezentanți ai autorităților locale – informează portalul de știri BucPress din Cernăuți.

În cadrul discuțiilor cu cititorii, Marin Gherman, președinte al Centrului Media BucPress, doctor în științe politice, a lansat monografia „Instituțiile societății civile și capitalul social în noile state membre ale UE” (Universitatea din Cernăuți, 2015), ai cărei coautor este, povestind despre experiența României în cadrul procesului de aderare la UE. Au fost abordate mai multe teme de actualitate care țin de dificultățile realizării reformelor pro-europene în Ucraina, de depășirea stereotipurilor în contextul relațiilor ucraineano-române.


Alexandru Platonov, profesor de istorie, jurnalist, a menționat necesitatea schimbării de mentalitate în Ucraina, amintind de faptul că românii din Ucraina pot să devină o punte de legătură dintre Kiev și București. Ideea a fost continuată de politologul Minu Pavalachi, șeful Secției de Tineret și Sport din cadrul Administrației Raionale de Stat Herța, care a încurajat tinerii să se implice mai mult în viața civică și să contribuie prin muncă și devotament unui parcurs european de succes al Ucrainei.

Doamna Tatiana Hliboceanu, șef-adjunct al Consiliului Raional Herța, a menționat că opțiunea europeană a Ucrainei este una corectă, reprezentând o posibilitate de rupere de trecutul sovietic și de manipulările inițiate în presa rusă.


În context, istoricul Dumitru Ghivireac a povestit despre noțiunea de „Europa” ca despre o europenizare a fiecărei persoane în parte, despre comportamentul individual și colectiv, care trebuie să devină criterii ale europenității. Împreună cu Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți, redactor-șef al publicației „Gazeta de Herța”, Dumitru Ghivireac a amintit despre necesitatea păstrării valorilor naționale românești în contextul valorilor general-europene.

Participanții la dezbateri au avut un dialog sincer și constructiv cu cititorii bibliotecii raionale „Gheorghe Asachi” din Herța, în special cu elevii liceului din centrul raional, fiind puse în discuție și posibilitățile care apar după eliminarea vizelor UE pentru cetățenii ucraineni.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 362

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate