Opinie
09 octombrie 2018

Expert: Slăbiciunile Ucrainei se află nu în puterea Moscovei, ci în fenomenul corupţiei endemice

Expert: Slăbiciunile Ucrainei se află nu în puterea Moscovei, ci în fenomenul corupţiei endemice

Performanţele înregistrate până acum de implementarea Acordurilor de Asociere din Ucraina, Moldova şi Georgia par să nu alarmeze autorităţile ruse, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol analitic pentru IPN.
Cenuşa opinează că democraţiile acestor ţări stagnează sub presiunea grupărilor oligarhice, iar statul de drept este în stare fragilă din cauza corupţiei şi/sau a instituţiilor anti-corupţie politizate.  Din contra, scrie Dionis Cenuşa, Rusia caută modalităţi cum să beneficieze de pe urma accesului la piaţa europeană pe care o oferă Acordurile, mai ales odată ce sancţiunile economice lovesc în tot mai multe companii şi oameni de afaceri ruşi.

Influenţa Rusiei slăbeşte cel mai puternic în Ucraina, unde aceasta poartă un război hibrid, menit să colapseze politicile de modernizare a ţării şi de constituire a naţiunii ucrainene, separate de monopolul civilizaţional rusesc, subliniază Dionis Cenuşa.  

În opinia lui, slăbiciunile Ucrainei se află nu în puterea Moscovei, ci în fenomenul corupţiei endemice a cărei dezrădăcinare necesită resurse financiare, instituţii reformate, partide politice integre şi timp. Din aceste considerente, Kremlinul va menţine intervenţia militară în Donbass şi va încerca să repete „modelul transnistrean”. Acordurile de Asociere cu UE vor întâmpina impedimente adiţionale, dacă alternativa geopolitică oferită de Rusia va deveni atractivă sau cel puţin compatibilă. Astfel, integrarea latentă a Moldovei în Uniunea Euroasiatică şi cea a Armeniei în formate avansate de cooperare cu UE, ar putea deveni sursă de inspiraţie pentru acele forţe politice care ţintesc beneficiile economice disponibile în UE, dar se inspiră activ din practicile politice nedemocratice, uzuale în Rusia, concluzionează politologul.
BucPress

Citeste mai mult: adev.ro

Distribuie:
Vizualizări: 375

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate