Opinie
23 ianuarie 2019

Franţa şi Germania: cu sau fără entuziasm, relansarea Europei depinde de „axa Paris-Berlin”

Franţa şi Germania: cu sau fără entuziasm, relansarea Europei depinde de „axa Paris-Berlin”

Franţa şi Germania încearcă să relanseze, prin semnarea unui tratat bilateral, construcţia europeană greu încercată şi chiar frânată din cauza Brexitului. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel au semnat la Aachen, oraş încărcat de simboluri pentru spaţiul european, un tratat pus sub semnul unei "convergenţe" în numeroase domenii: economie, apărare, cultură, aspecte sociale.

Criticile nu lipsesc în acest context, formulate, atât în Franţa cât şi în Germania, mai ales din zona politică a extremelor.

De peste 50 de ani Franţa şi Germania încearcă să treacă peste trauma celor două războaie mondiale în care s-au aflat faţă în faţă, pentru a construi o Europă a păcii şi a prosperităţii. Primul gest de reconciliere s-a produs în 1962, în catedrala de la Reims, pe care germanii au bombardat-o în cursul primului război mondial. Acolo au semnat generalul Charles de Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer un prim act fondator al reconcilierii. Aşa s-a format un parteneriat care continuă şi astăzi, în ciuda unor perioade mai dificile.

În anumite momente ale istoriei recente ale Europei acest parteneriat, sau această "axă Paris-Berlin" a beneficiat de contribuţia unor lideri având o puternică personalitate precum şi o viziune de viitor. François Mitterrand şi Helmuth Kohl, de exemplu, au lucrat bine împreună, la fel Jaques Chirac şi Gerhard Schröder. In ce o priveşte pe doamna Angela Merkel, ea bate recordul în materie de longevitate în funcţia de cancelar şi, înainte de a coopera cu Emmanuel Macron, a mai lucrat cu Jacques Chirac, cu Nicolas Sarkozy şi cu François Hollande.

Potrivit cotidianului Le Monde, Franţa şi Germania semnează acest nou tratat fără entuziasm, dar totuşi din convingerea că dacă Parisul şi Berlinul nu fac nimic pentru Europa întregul edificiu riscă să se prăbuşească. Preşedintele francez a şi declarat de altfel că Europa are mulţi duşmani externi în acest moment, dar şi unii interni, cum ar fi populismul.

Tratatul este o listă de iniţiative comune importante, chiar ambiţioase, cum ar fi crearea unei “zone economice franco-germane dotată cu reguli comune”, sau adoptarea unui “program plurianual de proiecte comune”. Franţa şi Germania se mai angajează să-şi acorde asistenţă reciprocă în caz de agresiune armată împotriva teritoriilor lor, regulă pe care o regăsim în documentul fondator al Alianţei Atlantice. Francezii şi germanii mai vor să creeze “o cultură comună” între forţele lor armate şi se angajează să-şi depăşească unele divergenţe la acest capitol. Este instituit, în orice caz, un consiliu franco-german al apărării şi al securităţii.

Chiar înainte de semnarea sa, atât în Franţa cât şi în Germania au apărut critici legate de tratat. In Franţa, fapt care nu miră pe nici un editorialist, extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen şi populistul de stînga Jean-Luc Mélenchon s-au situat practic pe o poziţie comună: ei cred că prin acest tratat Parisul se aliniază prea mult pe linia Berlinului şi că Franţa îşi pierde suveranitatea. Marine Le Pen cere de altfel examinarea Tratatului de către Consiliul constituţional. Pe un ton exasperat, preşedintele Emmanuel Macron a respins criticile acuzându-i pe cei care le-au emis că fac jocul unor forţe vinovate, în trecut, de catastrofe istorice.

Matei VIȘNIEC, RFI România

 

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 176

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate