Opinie
04 aprilie 2019

Gânduri, la Fântâna Albă de 1 aprilie...

Gânduri, la Fântâna Albă de 1 aprilie...

Ziua de 1 aprilie ar trebui să fie pentru români mai mult o zi a tăcerii și nu una a discursurilor patriotarde și imagistice pe oasele celor ce-au murit la Lunca și Varnița cu sufletele curate de patrioți adevărați. Să venim acolo doar pentru a murmura o rugăciune, a aprinde o lumânare, a depune o floare sau o coroană și a vărsa o lacrimă, iar apoi să le rostim în continuu, ca o psaltire neadormită, numele tuturor celor care s-au sacrificat  acolo pentru românism. Aceasta ar fi datoria noastră cea mai sfântă și omenește înțeleasă.

Noi, nici cei de aici, nici cei de dincolo, însă n-am făcut aproape nimic pentru a identifica toate  numele martirilor, pe care suntem obligați să le scrijelăm pe un viitor monument. De aceea nu avem nici un drept moral să ne afișăm cu tamtam politicianist și discursuri ipocrite pe locurile unde s-a scurs cu prisosință sângele lor și li s-au albit oasele. Varnița și Lunca ar trebui să facă parte din locurile cele mai sacre ale neamului nostru, fiindcă acolo într-adevăr s-a săvârșit un sacrificiu colectiv asumat cum rar s-a produs nu doar în istoria noastră, ci și în cea europeană, despre care de mai mult timp se străduiesc să ne sugereze unii că, cică, ar fi fost provocat, ceea ce reprezintă un mare neadevăr, ba chiar aș zice o hulă inscuzabilă și premeditată. Noi înșiși, din păcate, conștientizăm acest fapt, acest înălțător adevăr cu mare greutate și îndărătnicie.

Nu întâmplător, cu suficientă perspicacitate și clarviziune, se încearcă minimalizarea ”tragicelor evenimente” de către cei care au fost chiar implicați în săvârșirea lor. Așa le denumesc în mod eufemistic autoritățile dinainte și de după 1991, deși în înțelegerea noastră, dar și a întregii lumi de bună credință este vorba în mod dovedit și incontestabil de niște măceluri abominabile și respingătoare, iar denumirea lor legitimizată deja în popor și în istorie nu poate fi alta decât ”masacrele de la Lunca și Fântâna Albă (Varnița)”, care ar trebui recunoscute oficial și de către Rusia și Ucraina. Am dori acest lucru înainte de toate pentru faptul ca să putem în cele din urmă obține desecretizarea documentelor din arhivele acestor state cu privire la asasinarea în masă a românilor din teritoriile anexate de către sovietici în perioada iunie 1940 – iunie 1941 în  baza pactului criminal și imoral Ribbentrop-Molotov, denunțat de acum în mare parte. Și nu pentru a trage la răspundere penală făptașii care demult nu mai sunt în viață, fiind în fond și ei niște victime nenorocite ale regimurilor  pe care le-au servit, după cum  profesorul meu de educația fizică de la școala de la Roșa, fost comandant adjunct al pichetului de la Fântâna Albă, care s-a aflat și el printre grănicerii care au mitraliat la Varnița mulțimea pașnică. Nu era deloc un monstru, ba din contră, un om foarte blajin și inimos, care a găsit de cuviință să-mi împărtășească și mie, unui adolescent pe atunci, știind din ce localitate sunt, câte ceva despre împrejurările măcelului din 1 aprilie 1941. Nu știu cum dormea nopțile, ce coșmaruri îl bântuiau, însă intuiam că avea o conștiință împovărată de grele păcate... Și la ce ne-ar folosi numele său, dar și al altora ca el?... Iar pe mai marii lor îi cunoaștem din istorie. Noi am vrea să știm doar numele morților noștri ca să-i pomenim în rugăciuni!

La manifestarea comemorativă de lunea trecută de la Varnița pentru prima dată s-a produs o situație care în toți acești ani postsovietici nici nu putea fi imaginată, iar acum, în al treilea deceniu de statalitate ucraineană, pur și simplu este imposibil de explicat. La școlile și primăriile din satele raionului Hliboca, în primul rând din localitățile de pe Valea Siretului de unde proveneau majoritatea țăranilor români martirizați la Fântâna Albă, cu două zile înainte de manifestarea tradițională în cauză au parvenit directive ale autorităților raionale prin care se interzice participarea elevilor și a profesorilor, precum și a funcționarilor publici la slujba de pomenire a victimelor masacrului de la 1 aprilie 1941 și expunerea cu acest prilej omagial a tricolorurilor noastre în bernă. Adică nepoților și strănepoților celor omorâți cu bestialitate pentru simplul motiv că vroiau să trăiască după firea neamului din care făceau parte, tradițiile strămoșești și  vechea lor credință li se interzice de acum să se reculeagă în această zi cu o rezonanță de profund tragism antic la locul masacrului, să deplângă soarta buneilor și rudelor lor și să-i pomenească creștinește! O asemenea decizie absurdă nu poate fi comparată decât drept un act la fel de inuman ca și masacrul însuși și o manifestare atât de opacă și brutală ce vădește o lipsă totală de respect din partea celor cu care noi conviețuim de mai mult timp alături și care în acest mod, probabil, vor să ne convingă că sunt majoritari și ne determină soarta după bunul lor plac. Ar fi inutil să mai invocăm aici drepturi și legi, de care nu se mai ține cont nici măcar de ochii lumii, în timp ce la manifestarea comemorativă de la 1 aprilie, ca de fiecare dată de ani buni încoace, au participat mai mulți actuali și foști deputați, dar probabil și destui aspiranți  la astfel de mandate la alegerile viitoare, de la Kiev și București, oficiali de prim rang de la regiune și raion, diplomați, care au rostit cu voci tremurânde discursuri mai mult sau mai puțin penibile și foarte rar sincere, dar pe care nu le ascultă nimeni, s-au pozat în fel și chip pe oasele martirilor noștri și s-au întors fiecare cu conștiința datoriei achitate la birourile, vilele și țările lor.

Noi, ceilalți, cu inimile răvășite, unde ne întoarcem?

Ștefan BROASCĂ pentru Agenția BucPress din Cernăuți – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 542

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate