Opinie
Redactor: Marin Gherman
27 iulie 2019

Gheorghe Mazurașu, românul care a ajuns deputat în Ucraina: „Trebuie să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor și apoi să inițiem discuții despre problema limbii”

Gheorghe Mazurașu, românul care a ajuns deputat în Ucraina: „Trebuie să ridicăm nivelul de trai al cetățenilor și apoi să inițiem discuții despre problema limbii”

În data de 21 iulie a.c., Gheorghe Mazurașu, reprezentantul partidului pro-prezidențial „Slujitorul poporului” (Sluga naroda), a fost ales deputat al poporului din Ucraina de către 27,04% din alegătorii circumscripției „românești” nr. 203 – raioanele Herța, Hliboca, Noua Suliță, Storojineț (parțial) și Sadagura (parțial), zone locuite de etnici români, dar și de ucraineni din regiunea Cernăuți – informează Agenția BucPress.

În acest context, Gheorghe Mazurașu, după ce acesta a avut o întâlnire informală  la Kiev cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat primul său interviu prin telefon presei de România. Jurnaliștii B1 TV au discutat cu nou alesul parlamentar (48 de ani, de profesie jurnalist sportiv, originar din Ținutul Herța). Interviul îl publicăm în continuare:

Reporter: Cum a decurs întâlnirea cu președintele republicii Volodimir Zelenski și care a fost mesajul pe care acesta vi l-a adresat?

Gheorghe Mazurașu: „Am avut joi o întâlnire informală, premergătoare cu președintele Zelenski, pentru că nu am început efectiv mandatul de deputat. Am fost prezenți 254 de deputați. La întâlnire au participat președintele republicii și câțiva înalți oficiali. Președintele Zelenski ne-a felicitat. A spus că și pentru el a fost o surpriză, nu se aștepta la un număr atât de mare de deputați. Este o mare șansă pentru noi, având în vedere că cetățenii ne-au acordat o asemenea încredere și susținere transformate în voturi. Ne-au dat în mână puterea, fără să fie nevoie să vorbim, să negociem cu alte partide. Președintele Zelenski a dat niște mesaje puternice, potrivit cărora în Ucraina trebuie să se termine cu corupția”.

Reporter: Care sunt prioritățile pe care le aveți în vedere în calitate de reprezentant în Rada Supremă?

Gheorghe Mazurașu: „În alegeri am fost sprijinit de partidul „Slujitorul poporului”, care are în vedere programe mari pentru cetățeni. Nu e un secret faptul că la noi majoritatea cetățenilor trăiesc cam greu. Inclusiv eu, în calitate de director al Centrului Regional „Sportul pentru Toți” de abia îmi permit un nivel de trai minim împreună cu soția mea care lucrează la o grădiniță. Astfel, trebuie să avem grijă de cei trei copii ai noștri.

Echipa lui Zelenski are dorințe mari și planuri să facă în Ucraina schimbări radicale, astfel încât puterea de stat să fie într-adevăr pentru popor, pentru oameni simpli. Trebuie luptat cu corupția, de ridicat nivelul de trai și standardele sociale. Poporul ne-a dat un mandat important să realizăm aceste planuri. Prima dată în istoria Ucrainei la alegerile parlamentare un partid a făcut singur majoritate, și avem mono-coaliție, fără să trebuiască să ne aliem cu alte partide sau alți deputați”.

Reporter: Cum ați decis să faceți pasul către lumea politică și să candidați la alegerile parlamentare?

Gheorghe Mazurașu: „După câștigarea alegerilor prezidențiale de către Zelenski, el a inițiat un proiect care se numea “liftul social”, lansat pe internet prin care invita oamenii să aplice și să devină în urma unor teste candidați. Eu nu aveam astfel de planuri. Nu mă gândeam că așa ceva poate fi posibil. Până acum m-am implicat voluntar în numeroase proiecte civice. Eu m-am numărat printre numeroasele persoane care l-au susținut pe Zelenski. În urma numeroaselor testări și interviuri cu psihologi și specialiști am fost selectat drept candidat și am reușit să mă număr printre cei 255 de deputați din Rada Supremă”.

Reporter: Cum s-a desfășurat campania electorală și care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați întâmpinat?

Gheorghe Mazurașu: “Au fost mulți candidați în circumscripția electorală 203. Mulți dintre ei nu s-au comportat cuviincios. Câțiva răspândeau minciuni cetățenilor, potrivit cărora nu sunt singurul candidat al lui Zelenski, ci că sunt mai mulți candidați sprijiniți de președinte, când de fapt ei candidau independent sau din partea altor partide. Am aflat după alegeri,că în timpul campaniei umblau prin sate persoane și spuneau că eu vreau să închid școlile românești, ceea ce este o prostie. Chiar marți m-am întâlnit cu unii profesori cărora le-am explicat că acest lucru este o minciuna. Eu m-am ferit să vorbesc de rău despre contracandidații mei. Am încercat să nu mă implic în conflicte publice. Alți candidați au spus cetățenilor că eu nu vorbesc limba română. Eu consider limba română foarte frumoasă, m-am născut și trăiesc într-un sat românesc și am învățat în școală limba română. Pe de altă parte au existat și contracandidați care s-au comportat exemplar! Ion Semeniuc și Ion Popescu m-au felicitat imediat după câștigarea alegerilor”.

Reporter: Ce spuneau oamenii în timpul campaniei electorale despre președintele Zelenski?

Gheorghe Mazurașu: „În satele românești oamenii vorbeau foarte cald despre președintele Zelenski. El este foarte iubit și considerat un om și un președinte cinstit.  I-am transmis prin prietenul său, Yuriy Koriavchenkov, la rândul lui deputat, că la întrunirile din campanie mamele și bunicele spuneau multe cuvinte bune despre președintele Zelenski.  Spuneau, de exemplu: „Este un băiat tare cinstit și bun, vrea să facă bine pentru popor, dar îl încurcă parlamentul și miniștrii vechi. De asta susținem partidul ‘Slujitorul poporului” și candidații majoritari care să-l ajute pe Zelenskiy să facă rânduială în țară”. Nu avem voie să răspundem la așa susținere populară altfel decât cu un mandat cinstit și cu slujirea în interesele Ucrainei și a cetățenilor, care merită să trăiască mai bine. Pentru asta noi trebuie să facem tot ce ne stă în putință. Dar cu peste 250 de deputați se poate și trebuie transformată Ucraina”.

Reporter: Având în vedere  faptul că ați câștigat alegerile într-o circumscripție locuită de mulți etnici români, aveți un mesaj pentru comunitatea românească din Ucraina?

Gheorghe Mazurașu:  „Eu am fost în foarte multe sate locuite de români și rar ne spuneau că este vreo problemă cu vorbirea limbii române. E important să se înțeleagă faptul că noi trăim acum în Ucraina, un stat pe care îl iubim. Cei care vor să lucreze în administrația publică și să ocupe funcții publice învață limba ucraineană, în rest poți nici să o cunoști. Când vorbeam în satele românești din Ucraina îmi aduceam aminte și de România. E bine că în România sunt  sate în care locuiesc mulți ucraineni. Când am vizitat România am observat că toate minoritățile se înțelegeau foarte bine. Toți discutau între ei pe românește. Acest lucru e pozitiv pentru că înseamnă că se înțeleg bine în statul român, păstrând totodată propria limbă și cultură”.

Reporter: Care este părerea dumneavoastră despre legile privind Limba ucraineană și cea privind Învățământul, legi care au stârnit îndelungi controverse?

Gheorghe Mazurașu:  „Noi nu am vorbit în interiorul partidului despre această temă. Pot să spun numai opinia mea. Mă gândesc că în general că nu e nimic strașnic în acele legi, adoptate într-un moment în care nu s-a dorit întărirea pozițiilor limbii ucrainene, ci slăbirea noastră. 

Când vorbeam în cadrul neoficial cu o parte din deputații proaspăt aleși, ne-am dat seama că pe locuitori îi interesează mai puțin problema acestor legi. Noi am stabilit că în primul rând este mult mai important ca să ridicăm nivelul de viață și apoi să inițiem niște discuții cu românii, cu maghiarii sau alte minorități. Dar în primul rând trebuie să ridicăm standardele de trai în Ucraina și să nu accentuăm tensiunile. Chiar și cei din satele românești care nu știu limba ucraineană nu vor avea probleme dacă nu vor dori să ocupe funcții în administrația publică”.

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 849

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate
Live Radio Cernăuți