Opinie
Redactor: Georgeta Marina
28 ianuarie 2019

Gheorghe Opriș, președintele Asociației „George Coșbuc” – un an de la plecarea în nemurire

Gheorghe Opriș, președintele Asociației „George Coșbuc” – un an de la plecarea în nemurire

Sunt puține persoane despre care dorești să spui ceva, pentru care mâna scrie singură și dorește să mărturisească. Oamenii care merită și mă fac să scriu cuvinte care au trebuit rostite mai devreme, am întârziat și regret mult acest lucru. Cu plecăciune și cuvinte de mulțumire doresc azi să înșir pe hârtie ceea ce merită, da, spun sincer, domnul Gheorghe Opriș - unchi, profesor, tată, soț, președinte de asociație, „George Coșbuc”, persoană care a făcut lucruri mărețe pentru noi toți – pentru românii din Ucraina și nu numai. El a fost cel care a dorit și a încercat să schimbe în bine impresia despre noi.

Continuu cu amintirile mele despre el așa cum le cunosc eu: Gheorghe a lui Toader (numele după bunic) cum l-a cunoscut lumea în sat a avut o copilărie deplină crescând într-o familie înstărită (nu e vorba doar de bunuri materiale ) dar spiritual, fiind bine educat și a primit din partea părinților toată dragostea care o merita. Părinții au fost tatăl - miner, mama  - croitoreasă, familia avea un respect deosebit în sat. Ei fiind doi frați, erau educați să se iubească, să se ajute și să împartă împreună și binele, și răul. Era elev ca toți elevii: stăruitor, bun și venea în ajutorul tuturor, dar întotdeauna a iubit dreptatea. Studiile superioare a continuat le-a Universitatea Națională din Cernăuți, devenind profesor de limba franceză.

Întorcându-se la baștină, a lucrat profesor la mai școli, dar niciodată nu a uitat că trebuie să facă ceva pentru aceste localități și acești oameni. A avut încercări de-a deveni primar, dar cum e pe la noi, la români, ne ponegrim și găsim mii de greșeli la alții, dar fără să ne ridicăm împreună la mai bine. Toți cei ce vor să facă ceva bun devin vrăjmași. Așa a fost și cu domnul Gheorghe având o postură, o putere de decizie a devenit jertfa oamenilor mediocri (da mediocri – așa suntem cu toții cei ce nu avem coloana vertebrală pentru a recunoaște greșelile). El fiind persoana care se respecta, a refuzat la gândul că merităm să ducă asemenea luptă cu morile de vânt.

Alt fapt care merită amintit: a fost fondatorul primei asociații social–culturale „George Coșbuc”, a devenit președintele ei și în toți anii de funcționare el a fost acel care a făcut legătura dintre instituțiile din România și Transcarpatia, a fost primul care a dus elevi la studii superioare, ani la rând ajutând generații de elevii pentru realizarea visurilor lor. Domnul Gheorghe Moiș (poetul), Gheorghe Opriș și domnului Ion Bledea au dat în exploatare podul de la Slatina. Măcar o plăcuță ar trebui să fie plasată ca acei care fac naveta să știe istoria adevărată a legăturii dintre neam.

Multe alte proiecte frumoase au fost realizate și vocea noastră a românilor transcarpatieni a fost auzită de partea stângă a Tisei. El a stat la bazele liceului român din Slatina „Mihai Eminescu”. Lista ar putea continua cu multe și alte lucruri frumoase realizate de el, dar cel mai important este aceea că domnul Opriș niciodată nu a refuzat să vină în ajutorul cuiva. El a rămas același simplu, generos, omenos și cinstit. Era persoana respectată de fiecare, cuvântul spus de la el era aspru, dar adevărat, nu dorea să placă cuiva sau să pară mai bun.

Ultimul interviu cu el l-am luat la simpozionul organizat de asociația „Dacia” – «100 de personalități din Transcarpatia”, înainte de care a vrut să-mi refuze și mi-a zis: „Geta te rog să mă înțelegi, mă doare până la os o situație stupidă cu o televiziune din stânga Tisei, care realiza un program despre noi, am fost invitat să dau un interviu, dar nu am fost la fața locului și ce a reieșit. În emisiune au spus că asociația «George Coșbuc» nu face nimic, este practic moartă. Ce se întâmplă nu înțeleg, eu nu mă laud dar am obosit de asemenea atitudine în ultimii ani”.

Și totuși el având o cultură deosebită a dat interviu.

Acestea sunt gândurile și cuvintele nespuse la timp despre domnul Gheorghe Opriș. Sper că urmașii nu vor proceda ca noi, dar vor numi în numele lui străzi, școli ori asociații.....

A trecut un an de când ne urmărești de sus. Acolo e mama, tata, ești acasă. De acolo pe noi toți ne privești. Cu ură, dispreț sau speranță.....

Georgeta MARINA pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 826

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate