Opinie
11 aprilie 2018

Imperiul contraatacă. Cum luptă forțele prorusești din Republica Moldova împotriva curentului unionist (analiză)

Imperiul contraatacă. Cum luptă forțele prorusești din Republica Moldova împotriva curentului unionist (analiză)

Curentul unionist din Republica Moldova, ce a căpătat o amploare deosebittă în anul centenarului, a provocat un curent antiunionist toxic, inclusiv în satele unde autoritățile locale au adoptat, cu voturile primarilor şi majoritatea consilierilor locali, declarații simbolice de Unire – scrie Transilvania Regional Business.

De departe, cea mai mare aversiune față de ideea unirii dintre Republica Moldova și România, a fost resimțită în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia, unde în ziua de 27 martie, când se împlineau 100 de ani de la votarea de către Sfatul Țării de la Chișinău a Unirii, la Ceadâr-Lunga, unul din cele trei orășele ale acestei unități administrative, a avut loc un miting anti-unire. Manifestația a fost organizată de Consiliile Bătrânilor din toate localitățile Găgăuziei, dar și reprezentanți ai autorităților locale și regionale, precum și ai populației regiunii.

Participanții la întrunire au adoptat o rezoluție prin care cer interzicerea activității organizațiilor unioniste din Moldova și aducerea reprezentanților lor în fața justiției. Printre persoanele care au susţinut discursuri la eveniment s-a numărat și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, care a declarat că găgăuzii fac tot posibilul pentru menţinerea statalităţii Republicii Moldova. „Am stat și stăm de gardă pentru statalitate. Și suntem susținuți de toți oamenii normali din țară”, a spus Vlah. Și deputatul comunist, Fiodor Găgăuz, a făcut o serie declaraţii la eveniment, context în care a afirmat că România lucrează în mod constant pentru a submina statalitatea țării.

În final, mulțimea prezentă a cerut ca în Găgăuzia, anul 2018 să fie declarat drept an de comemorarea a ”o sută de ani de la ocupația Basarabiei de către România”.

Singura manifestare antiunionistă până în prezent

UTA Găgăuzia, o mică enclavă din sudul Republicii Moldova, formată din 32 localități, cu o populație  turcofonă de 134 mii de locuitori (dintr-un total de aproximativ trei milioane cât are statul moldovean) și un teritoriu de 1,8 mii km pătrați (dintr-un total de 34 mii km pătraţi), rămâne deocamdată singura unitate teritorial-administrativă, ce se opune deschis valului unionist.

Nici în raionul Taraclia, vecin Găgăuziei, populat de circa 30 mii de etnici bulgari, nici în nordul republicii, unde locuiesc un număr însemnat de ucraineni, nici în Bălți, cel de-al doilea oraș moldovenesc și unul dintre fiefurile forțelor prorusești și antioccidentale, n-a fost semnalată deocamdată o opoziție antiunionistă însemnată.

Televiziunea socialiștilor regizează evenimente antiunioniste

Deși partidul socialiștilor, al președintelui moldovean Igor Dodon, a anunțat că mai multe sute de localități moldovenești au adoptat declarații antiunioniste, nu a dovedit până în prezent acest lucru.

Totuși, pentru a crea impresia unei opoziții masive împotriva unioniștilor, în unele sate unde majoritatea aleșilor locali au adoptat declarații simbolice de unire, televiziunea NTV Moldova, ce aparține oficial deputatului socialist Cornel Furculiță, a trimis echipe de filmare. Acestea au reflectat micile întruniri antiunioniste ale socialiștilor locali, organizate la indicațiile partidului, drept mari revolte ale întregii localități.

Analiza realizată de Transilvania Regional Business poate fi citită integral AICI

 

Distribuie:
Vizualizări: 357

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate