Opinie
14 noiembrie 2018

Kiev: Depozitele militare de la Cobasna nu au mai fost inspectate internațional de 18 ani

Kiev: Depozitele militare de la Cobasna nu au mai fost inspectate internațional de 18 ani

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din Ucraina, potrivit unui comunicat emis de minister, citat de Pagina de Rusia.

„Depozitul de muniții din satul Cobasna, din Transnistria necontrolată, reprezintă o amenințare atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, deoarece așezarea este la granița dintre Ucraina și Moldova, iar prezența armatei ruse sporește tensiunea și pericolul. Știm că în depozitele strategice din Cobasna sunt aproximativ 20.000 de tone de muniție pentru diverse arme: de la arme de calibru mic la sisteme multiple de rachete”, – a spus Cernîș.

Acest obiect potențial periculos situat la granița cu Ucraina a fost nesupravegheat de observatorii internaționali încă din anul 2000, a afirmat ministrul. Care este situația actuala în depozite nu se știe, a adaugat el.

„Este imprtant să avem raspunsuri la următoarele întrebări: se efectuează monitorizarea masurilor de siguranta, se efectuează inventarul (pentru a înțelege daca munitia a fost folosita si unde a fost folosita). Aceste informații sunt necesară tuturor părților care sunt obligate să sprijine procesul de negociere și soluționarea pașnică a conflictului, inclusiv din estul Ucrainei „- a spus ministrul.

În conformitate cu Acordul privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat de pe Nistru, semnat în 1992 la Moscova, în zona de securitate (circa 200 km de-a lungul râului Nistru) au fost desfasurate posturi ale forțelor de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria. Pe teritoriul regiunii transnistrene se află peste 1.500 de soldați din Rusia, scrie sursa citată.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 258

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate