Opinie
Redactor: Marin Gherman
16 mai 2018

Laura Codruţa Kövesi, despre sistemul anticorupţie din Ucraina

Laura Codruţa Kövesi, despre sistemul anticorupţie din Ucraina

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie din România, Laura Codruţa Kövesi, a comentat pentru agenţia ucraineană UNN (Ukrainski Naţionalni Novini) conflictul existent între instituţiile anticorupţie din Ucraina, subliniind că, pentru ca sistemul anticorupţie să funcţioneze cu succes, este necesară o delimitare clară a competenţelor autorităţilor, deoarece, în procesul de combatere a corupţiei, este important să se înţeleagă cine este responsabil pentru deciziile luate – notează Agenția Rador.

„Din câte cunosc, (în Ucraina, n.red) există mai multe autorităţi care se ocupă cu investigarea corupţiei. Pot să vă vorbesc despre este ceea ce am făcut noi în România pentru a avea rezultate eficiente în lupta împotriva corupţiei. De exemplu, avem o structură specializată, cu o jurisdicţie unică de combatere a corupţiei la nivel înalt. Când există un singur organism responsabil, iar acesta nu îşi face treaba, ştii cine poartă responsabilitatea în acest sens. Dar când ai două organisme, două structuri cu aceleaşi atribuţii sau cu atribuţii similare, atunci aceste instituţii se pot acuza reciproc că nu îşi îndeplinesc sarcinile. O altă condiţie pentru rezultate efective este independenţa procurorilor noştri şi o legislaţie corespunzătoare. Acest lucru oferă procurorilor instrumentele adecvate pentru investigarea cazurilor de corupţie" - a explicat Laura Codruţa Kövesi, răspunzând unei întrebări referitoare la problema dezvoltării unui sistem anticorupţie în Ucraina.

Şefa DNA a mai menţionat că o componentă importantă în acest sens este independenţa politică a procurorilor şi a judecătorilor.

Referindu-se la cooperarea cu organele ucrainene de combatere a corupţiei, Laura Codruţa Kövesi a declarat că o astfel de cooperare este în desfăşurare, partea română oferind consultanţă colegilor ucraineni pe tema dezvoltării sistemului anticorupţie, precizează Rador, citată de Radio Cernăuți.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 576

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate