Opinie
Redactor: Svetlana Pantea
08 ianuarie 2019

Lider tătar: Obținerea independenței Bisericii Ortodoxe din Ucraina este „un pas spre eliberarea Crimeii”

Lider tătar: Obținerea independenței Bisericii Ortodoxe din Ucraina este „un pas spre eliberarea Crimeii”

Liderul Medjlisului poporului tătar din Crimeea, Ahtem Ciygoz, consideră că crearea unei singure Biserici Ortodoxe în Ucraina este un pas spre recuperarea Crimeii.

“Obținerea Tomosului este într-adevăr un eveniment foarte important pentru statul nostru, iar câștigarea unei alte forme de independență este, de asemenea, foarte importantă pentru tătarii din Crimeea. În toți acești ani, de la prăbușirea Uniunii Sovietice, ne-am implicat activ în aceste succese ale țării noastre. Poporul ucrainean, din punct de vedere istoric şi cultural,  este aproape de noi, avem multe în comun și nu există nici-o problemă în ceea ce privește diferența dintre religii. Există o luptă comună, un viitor comun. Iar succesul țării noastre este un alt pas spre eliberarea Crimeei”, a spus Ahtem Ciygoz.

„Tomosul este, de fapt, încă un Act de independenţă a Ucrainei”, a declarat Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko la Istambul, după încheierea momentului numit istoric de liderii de la Kiev privind Acordarea Tomosului de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

“Felicit pe toți cei care nu sunt indiferenți faţă de înălțarea Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei! Mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru făurirea unităţii și restabilirii  dreptăţii. Am îndeplinit datoria față de trecut și generațiile viitoare. Slavă Domnului Dumnezeu! Slavă Ucrainei!”, - se spune în mesajul preşedintelui ucrainean postat pe pagina sa de Twiter.

Totodată, liderul de la Kiev a subliniat că Tomosul este, între altele, încă un Act de independenţă a Ucrainei. “Timp de peste o mie de ani a fost păstrată, respectată şi dezvoltată tradiția creștină kieveană. Astăzi Biserica Ortodoxă este pregătită pentru a exista de sine stătător.  Ceea ce s-a întâmplat este un adevărat miracol, fapt pentru care poporul ucrainean îi mulţumeşte Domnului”, a spus Petro Poroșenko.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 386

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate