Opinie
Redactor: Marin Gherman
01 august 2018

Maestrul Ioan Paulencu: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în Bucovina” (interviu BucPress TV)

Maestrul Ioan Paulencu: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născut în Bucovina” (interviu BucPress TV)

Artistul poporului din Republica Moldova, originar din Bucovina, a acordat un interviu platformei de istorie și actualitate românească din Ucraina BucPress TV, spunând că este fericit și îi mulțumește lui Dumnezeu că s-a născut în Bucovina. În cadrul interviului solicitat de jurnalistul Vitalie Zâgrea, maestrul Ioan Paulencu și-a exprimat îngrijorarea legată de procesele de asimilare etnică a românilor din Ucraina (comunitate istorică), dar și de pierderea identității lingvistice a românilor din diaspora.

Ioan Paulencu s-a născut la 5 decembrie 1940 în satul Voloca, regiunea Cernăuți. La 26 de ani Paulencu a devenit student al Institutului de arte ''Gavriil Muzicescu'' din Chișinău. În anii 1968-1972, în paralel cu studiile, a lucrat în orchestra "Folclor" al Radioului și Televiziunii din Moldova. Din 1972 Ioan Paulencu este solist la Opera Națională.

Pe parcursul deceniilor Ioan Paulencu s-a ocupat intens de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. El cântă la 15 instrumente populare precum: cavalul, tilinca, drâmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoi, fluier ingemanat. Ioan Paulencu este profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga".

Interviul solicitat de BucPress TV maestrului Ioan Paulencu, o personalitate marcantă a culturii românești de pretutindeni, poate fi vizionat în subsolul acestui text.

BucPress

Material video


Distribuie:
Vizualizări: 2067

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate