Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
15 februarie 2019

Maghiarii din Transcarpatia se plâng de verificări permanente și umiliri în Ungaria (presa ucraineană)

Maghiarii din Transcarpatia se plâng de verificări permanente și umiliri  în Ungaria (presa ucraineană)

În Ungaria  continua procesele de verificare masivă – sunt căutați cetățenii, care se  folosesc de beneficiile sociale și plăți, dar  locuiesc peste hotare. Printre aceștia  există mulți maghiari transcarpatieni. Deseori ei suferă de pe urma unei atitudini  necivilizate  din partea oficialilor și reprezentanților organelor de drept, potrivit presei de la Kiev.

Recent, agenția de știri Ukrinform a publicat o scrisoare a unui  rezident din raionul Beregovo, Transcarpatică, etnic maghiar,Tibor Ehreshi adresată lui Stephen Grèzha - diplomat maghiar, care îndeplinește în prezent funcțiile împuternicitului guvernului maghiar,  responsabil de dezvoltarea cooperării dintre  regiunile  Szabolcs-Satmar-Bereg și Regiunea Transcarpatia.

Tibor Ehreshi se plânge că procurorii din  Ungaria inițiază proceduri penale împotriva maghiarilor, originari din  Transcarpatia, care s-au înregistrat în satul Nirmedyesh (regiunea  Szabolcs-Szatmár-Bereg, Ungaria), și fac regulat naveta în Transcarpatia. Eu sunt acuzați de fraudă și afacerism, deoarece nu  locuiesc în Ungaria, dar primesc pensii și beneficii din partea statului maghiar.

„Eu și familia mea la jumătatea lunii ianuarie am mers la rude, dar poliția de frontieră ne-a arestat. Am fost duși la birou și au strigat la noi,  că dacă suntem înregistrați, de ce trecem peste graniță, de ce nu locuim  în Ungaria? Și câți bani am obținut pentru copii? Printr-o asemenea umilință n-am trecut niciodată. Iată de ce  vreau să întreb, de ce politicienii maghiari vorbesc de la tribune cât de mult ne iubesc pe noi ungurii transcarpatieni  și poliția ungară se comportă într-un asemenea hal?" – întreabă maghiarul ucrainean (o traducere a agenției  Ukrinform).

Autorul  mesajului, de asemenea, este supărat și pe guvernul lui Viktor Orban, care, potrivit lui, prin susținerea maghiariilor  din străinătate  obține doar  dividende personale.

„Când trebuie să votăm pentru  Orban nu a există nici o problemă să trecem frontiera - un minut și ne-am dat  votul. Atunci au avut nevoie de noi, maghiarii din Beregovo, cu reședință in Ungaria. Iar  acum procurorii ne urmăresc. Dacă așa vor continua lucrurile,  cine va vota pentru Fides? Noi  - nu, sigur!", - scrie autorul  mesajului adresat lui Grezha, împuternicitul Guvernului maghiar.

Scrisoarea locuitorului din  Transcarpatia este o mărturie  directă a faptului,  că Ungaria se confruntă acum cu una dintre consecințele dureroase ale politicii sale de certificare simplificată a etnicilor maghiari – scrie „Ukrinform“. Adoptând în 2010  Legea Cu privire la  procedurile simplificate pentru obținerea  cetățeniei în Ungaria, autoritățile din țara vecină n-au luat  în considerare  faptul cum noi cetățeni ai statului  vor profita de această  fericire.

Precizăm că nu există vreo reacție oficială a Budapestei sau instituțiilor diplomatice maghiare referitor la această scrisoare, unii considerând-o un truc al agenției „Ukrinform”, cea mai mare agenție de presă finanțată de statul ucrainean.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Distribuie:
Vizualizări: 265

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate