Opinie
09 iulie 2018

Ministrul de Externe al Republicii Moldova: Relațiile cu România și Ucraina sunt o prioritate absolută

Ministrul de Externe al Republicii Moldova: Relațiile cu România și Ucraina sunt o prioritate absolută

Astăzi Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional. Declarația a fost făcută astăzi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, organizată de MAEIE în perioada 9 – 11 iulie curent, scrie Deschide.md.

Referindu-se la relaţiile cu România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern. ”România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre... iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean, etc”, a specificat Tudor Ulianovschi.

Analizând prestația misiunilor diplomatice din ultima perioadă de timp, Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că ambasadele trebuie să lucreze în vederea detaşării a Republicii Moldova de imaginea de stat ex-sovietic, altfel spus cu o identitate în tranziţie, care mai persistă, şi să se afirme ca un stat aparţinând civilizaţiei occidentale, parte a familiei europene. ”Este de primă importanţă vizibilitatea Republicii Moldova ca ţară asociată a UE, afilierea țării noastre cu aspiraţiile europene, cu dorinţa de a promova reforme şi de a consolida statul de drept. Diplomaţia trebuie să menţină viu interesul pentru Republica Moldova, să lucreze pentru a i se recunoaşte ireversibil vocaţia sa europeană, indiferent de evoluţii regionale sau pretenţiile  geopolitice ale puterilor regionale”, a accentuat șeful diplomației moldovenești.

În context, Ministrul Ulianovschi a punctat principalele accente ale politicii externe pe segmentul integrării europene, dialogului bilateral, regional și internațional, securității naționale, integrării țării, pregătirii cadrelor diplomatice naționale, inclusiv prin crearea unui Institut Diplomatic Național, etc.

Referindu-se la problematica integrării europeane, Ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că acesta rămâne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu și lung, constituind un fir roșu  al politicii interne și externe a Republicii Moldova. ”Este de la sine înţeles, că avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere şi este o situaţie care trebuie schimbată. Iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles. O activitate prodigioasă trebuie dezvoltată în capitalele statelor membre, printr-un contact punctual, permanent şi coordonat cu exponenţii puterii şi factorii de influenţă din ţările de acreditare din spațiul european”, a spus șeful diplomației moldovenești.

Ministrul Ulianovschi s-a referit și la problematica diplomației economice, accentuând că fiecare misiune diplomatică ar trebui să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerţului, atragerea ​investițiilor şi să-şi elaboreze o agendă comercial-economică concretă, cu obiective pe termen scurt, mediu și lung. ”Obiectivele comercial-economice promovate de misiuni trebuie să aibă finalitate, iar activitatea pe acest domeniu să nu se transforme într-o prestanţă mecanică, menită să răspundă unei activități birocratice redundante”, a accentuat Ulianovschi.

Vorbind despre problematica reintegrării, Ministrul Afacerilor Externe a menționat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene consfinţite în Constituţie.

În cadrul reuniunii Ministrul Afacerilor Externe s-a referit în particular la activitatea fiecărei misiuni diplomatice, precum și la prioritățile Republicii Moldova în dialogul bilateral cu fiecare stat.

Potrivit Ministrului Ulianovschi, dialogul Strategic RM – SUA trebuie în continuare materializat la justa valoare, principalele domenii de cooperare fiind consolidarea dialogului politic bilateral, intensificarea relaţiilor comercial-economice, valorificarea asistenţei oferite de catre Statele Unite ale Americii şi implementarea reformelor democratice şi structurale.

Relaţiile cu Federaţia Rusă, în opinia Ministrului Afacerilor externe, trebuie să revină pe un fagas normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului international, al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internationale. ”În relaţiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul naţional de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a spus Tudor Ulianovschi.

”În plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-şi definească clar obiectivele de ţară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziţionarea Republicii Moldova în sistemul global şi regional de valori”, a mai menționat Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, potrivit Deschide.md.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 543

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate