Opinie
Redactor: Marin Gherman
02 ianuarie 2019

OPINIE | Recuperarea Crimeii ar putea avea loc cu prețul destrămării Rusiei – liderul tătarilor crimeeni

OPINIE | Recuperarea Crimeii ar putea avea loc cu prețul destrămării Rusiei – liderul tătarilor crimeeni

„Recuperarea Crimeii ar putea avea loc cu prețul destrămării Rusiei. Greșelile comise de Putin pot să determine acest proces”, a declarat liderul tătarilor crimeeni, deputatul Radei Supreme a Ucrainei, împuternicitul Președintelui Ucrainei pentru relațiile cu poporul tătar crimeean, Mustafa Djemilev. El a anunțat, în cadrul unui interviu acordat agenției UKRINFORM despre posibila vizită a președintelui turc Recep Taip Erodgan în Ucraina, analizând situația social-politică din Crimeea, dar și din societatea ucraineană în genere.  

Mustafa Djemilev a participat la New-York la procesul de adoptare a două rezoluții importante de către Adunarea Generală ONU. Este vorba de rezoluțiile privind demilitarizarea Crimeii și drepturile omului de pe peninsulă. Liderul tătar a precizat că Rusia apără încălcarea brutală a dreptului internațional, ceea ce nu prea înțeleg celelalte delegații la ONU. „Am fost surprins de discursul reprezentantului Armeniei. Data precedentă Armenia a declarat clar că peninsula Crimeea este parte integrantă a Rusiei, acum a fost o altă abordare, mai moderată. În același timp, ei au votat împotriva rezoluției”, a spus Djemilev, argumentând că Erevanul este dependent de Rusia. În total, Rusia a fost susținută de 19 țări în timpul votării rezoluției ONU privind demilitarizarea peninsulei Crimeea.

Potrivit liderului tătarilor crimeeni, valoarea rezoluțiilor adoptate în data de 17 decembrie de ONU constă în amintirea Memorandumului de la Budapesta. Kievul consideră ca fiind absolut necesar procesul de recuperare a Crimeii în baza Memorandumului amintit. Mustafa Djemilev a avut o serie de întâlniri cu reprezentanții SUA pe marginea acestui subiect. Partenerii americani, în special congresmenii, consideră de cuviință să inițieze o serie de demersuri cu ajutorul Memorandumului de la Budapesta, care a prevăzut dezarmarea nucleară a Ucrainei și o serie de garanții de securitate. La acest proces, potrivit lui Djemlev, ar putea fi antrenate Franța și China, cu toate că aceste state s-au alăturat mai târziu Memorandumului. În mod normal, Rusia respinge crearea acestei platforme internaționale. „Am tot repetat în fața liderilor occidentali că o reacție mai dură a comunității internaționale față de ocuparea teritoriilor Georgiei de către Rusia, similară cu reacția față de anexarea Crimeii, ar fi făcut imposibilă ocuparea peninsulei ucrainene. Nu exclud faptul că recuperarea Crimeii ar putea avea loc cu prețul destrămării Rusiei. Greșelile comise de Putin pot să determine acest proces”, a spus liderul tătarilor crimeeni. De precizat că Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia. Memorandumul se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei, să se abțină de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei. După căderea Uniunii Sovietice, Ucraina s-a trezit în postura de a fi a treia putere nucleară din lume, având stocuri de arme nucleare mai mari decât ale Regatului Unit, Franței și ale Chinei împreună. Primul transport de arme nucleare din Ucraina în Rusia s-a făcut cu trenul, în martie 1994.

Mustafa Djemilev a vorbit cu corespondenții agenției UKRINFORM și despre vizita pe care întreprins-o în Turcia, acolo unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali. Liderul tătar a menționat că Turcia va susține și mai mult Ucraina. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe al Turciei, este posibilă o vizită a președintelui Recep Taip Erdogan în Ucraina. Turcia va aborda în continuare, la toate forurile internaționale, problema liberei circulații a navelor prin strâmtoarea Kerci, dar și problema marinarilor reținuți de Federația Rusă în data de 25 noiembrie 2018.  Djemilev consideră că Putin nu va elibera marinarii ucraineni până la alegerile prezidențiale din martie 2019, să nu fie perceput acest gest ca un cadou făcut lui Poroșenko. Cu alte cuvinte, Putin folosește situația creată pentru a influența alegerile din Ucraina.

Potrivit liderului tătarilor crimeeni, acordarea de către Patriarhul Ecumenic a Tomosului Bisericii Ortodoxe Ucrainene este o mare lovitură împotriva Rusiei. În ceea ce privește Crimeea, Djemilev susține că situația se va înrăutăți. „Aceasta este prognoza mea. Nu ne putem aștepta la o liberalizare a regimului de ocupație. Ne îngrijorează propaganda rusă, care țintește și minților copiilor. Ea are o mare influență. Ce-i drept, am trecut și prin 70 de ani de propagandă sovietică și nu ne-a trebuit mult timp să ne curățim de ea. În perioada sovietica se încerca o schimbare a viziunilor oamenilor, același lucru este urmărit și acum. Nu cred că ocuparea Crimeii va dura atât de mult. Am în gând să eliberez Crimeea în timpul vieții mele”, a spus Mustafa Djemilev.

Reamintim că Djemilev a spus în 2017 că Rusia va fi forțată să renunțe la Crimeea și să se retragă din peninsulă, din cauza sancțiunilor. „Pentru Rusia întreținerea Crimeii este foarte scumpă. Fiecare zi de sancțiuni pricinuiește asemenea lovituri pentru economia rusă, încât dacă continuă așa, prăbușirea Rusiei nu este departe”, a spus Djemilev. Liderul tătarilor din Crimeea a admis că Ucraina nu va fi capabilă să recupereze Crimeea prin mijloace militare. Potrivit lui, acțiunea va cauza pierderi mari de vieți umane. De asemenea, el a presupus că revenirea Crimeii în Ucraina nu se va face nici dacă în Ucraina va fi mai mare nivelul de viață. 

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Distribuie:
Vizualizări: 564

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate