Opinie
12 ianuarie 2018

Opiniile liderilor comunității românești din Cernăuți după întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România (VIDEO)

Opiniile liderilor comunității românești din Cernăuți după întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România  (VIDEO)

La 11 ianuarie 2018 la Cernăuți a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Ucrainei și României - Pavlo Klimkin și Teodor Meleșcanu, precum și a miniștrilor educației din aceleași țări – Lilia Grinevici și Liviu Pop.  Membrii comunității românești din Cernăuți consideră că întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România a fost una necesară și mult așteptată, însă, evenimentul istoric nici pe departe nu a îndreptățit așteptările lor, potrivit unui sondaj realizat de BucPress TV.

Liderii comunității românești din Cernăuți au ajuns la concluzia că partea ucraineană nu-și va schimba părerea și va continua procesul de ucrainizare, în pofida declarației ministrului ucrainean de externe Pavlo Klimkin, că nici o asimilare lingvistică nu va avea loc. În același timp, a fost salutat mesajul părții române în care se menționează că ”România își menține evaluarea că articolul 7 al Legii educației din Ucraina, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române și, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română”. 

Românii din Cernăuți speră că de la discuții se va trece la fapte, la acțiuni concrete privind păstrarea învățământului în limba maternă din Ucraina. 

Imediat după încehierea întâlnirii celor patru miniștri cu intelectualitatea bucovineană: profesori universitari, învățători, jurnaliști, lideri ai asociațiilor culturale românești, reporterii BucPress TV au realizat un sondaj de opinie a liderilor comunității românești din Ucraina care poate fi vizionat în subsolul acestui text.

BucPress

Material video
BucPress TV: Opiniile liderilor comunității românești din Cernăuți după întâlnirea celor patru miniștri din Ucraina și România, jurnalist Vitalie Zâgrea

Distribuie:
Vizualizări: 1652

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate