Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
07 decembrie 2018

Péter Szijjártó a declarat despre „un anumit progres” în normalizarea relațiilor dintre Ucraina și Ungaria

Péter Szijjártó a declarat  despre „un anumit progres” în normalizarea relațiilor dintre Ucraina și Ungaria

Șeful Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat, după întâlnirea cu omologul său ucraineanPavlo Klimkin la Milano, că, după părerea lui, putem vorbi despre un progres favorabil privind soluțiile  legislative de reglementare a  problemelor minorității maghiare din Transcarpatia și problemelor generale ale relațiilor bilaterale dintre Kiev și Budapesta.

El a comunicat că Rada Supremă a Ucrainei a inclus pe  ordinea de zi procedura  de vot în ceea ce privește prelungirea perioadei de tranziție pentru implementarea  noii legi a educației. Or,după părerea lui,  nu există  nici ă o garanție că votul va avea loc. El a reamintit că două astfel de inițiative anterioare s-au încheiat fără niciun rezultat.

„Apreciem, de asemenea, intenția de a deschide  consulate onorifice în orașele Siofok și Ternopil (Ungaria  și Ucraina – n.r.), pe bază de reciprocitate“, - a spus Péter Szijjártó.

Pozitive sunt în  procesul de negocieri dintre misiunile diplomatice maghiare și ucrainene  și  faptul că la Kiev și-a început activitatea noul ambasador al Ungariei  și că părțile au convenit să continue regimul de lucru în fiecare zi  la punctele  de control și trecere a frontierei Kosyno-Barabash și Dzvinkove; să deschidă altele două suplimentar. Ministrul a declarat că în data de  9 decembrie, conform programului planificat, de la Mucacevo spre Budapesta va demara primul tren  InterCity.

În 10 decembrie la Bruxelles va avea loc  următoarea întrevedere între Pavlo Klimkin și Péter Szijjártó. Politicianul maghiar a adăugat că este foarte important să se  mențină un dialog permanent între cele două părți. El a subliniat că dorința de a restabili încrederea rămâne neschimbată. Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat  din cauza noii Legii educației din Ucraina care a intrat în vigoare la 28 septembrie 2017. Budapesta a văzut în noua lege  privind învățământul în limba de stat, ucraineană, o încălcare flagrantă a drepturilor  minorității maghiare. Din această cauză, Ungaria blochează întâlnirile în cadrul cooperării Ucrainei cu UE și NATO. Kievul oficial  respinge aceste acuzații, informează Radio Libertatea(Svoboda). Anterior, șeful MAE al Ucrainei, Pavlo Klimkin a spus că Ungaria este dispusă să amelioreze relațiile cu Ucraina

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 273

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate