Opinie
25 martie 2019

Pagina de istorie: De la Comunitatea Economică Europeană, la Brexit. 25 martie – Semnarea Tratatului de la Roma

Pagina de istorie: De la Comunitatea Economică Europeană, la Brexit.  25 martie – Semnarea Tratatului de la Roma

La 25 martie 1957 a fost semnat Tratatul de la Roma, prin care au fost puse bazele Comunității Economice Europene, precursoarea Uniunii Europene.

După încheierea Celui de-al Doilea Război Mondial, din anul 1950, strategii și oamenii de stat europeni au început să unească, din punct de vedere econonimic și politic, țările europene. Unul dintre principalele scopuri a fost și acela de a pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial.

Prima unire socio-politică a avut loc în cadrul Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Cele șase țări fondatoare au fost Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Anii 1950 sunt marcați de Războiul Rece dintre Est și Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice.

În 25 martie 1957, este semnat Tratatul de la Roma care pune bazele Comunității Economice Europene (CEE), cunoscută și sub denumirea de „piața comună”. Anii 1960 sunt benefici pe plan economic și datorită faptului că țările UE încetează să mai aplice taxe vamale în cadrul schimburilor comerciale reciproce. Ele convin, în aceeași perioadă, să exercite un control comun asupra producției de alimente.

Danemarca, Irlanda și Regatul Unit aderă la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 1973.

Deși de scurtă durată, brutalul război arabo-israelian din octombrie 1973 provoacă o criză energetică și probleme economice în Europa. Ultimele dictaturi de dreapta din Europa iau sfârșit odată cu căderea regimului Salazar din Portugalia, în anul 1974 și cu moartea generalului Franco în Spania, în 1975.

În 1979, pentru prima oară, cetățenii europeni pot alege membrii Parlamentului European prin vot direct. Lupta împotriva poluării se intensifică în anii 1970. UE adoptă norme de protecție a mediului și introduce, pentru prima dată, principiul „poluatorul plătește”. Au urmat schimbările majore din statele fostului bloc comunist.

În 1993, pieței unice i se adaugă cele „patru libertăți”: libera circulație a mărfurilor, serviciilor, persoanelor și capitalurilor. În 1995, UE primește trei noi membri: Austria, Finlanda și Suedia. Un mic sat din Luxemburg, Schengen, dă numele său acordurilor care le vor permite treptat europenilor să călătorească fără a li se verifica pașapoartele la graniță.

Unele state au adoptat moneda unică, euro, care a ușurat și mai mult cooperarea economică. Există unele voci care acum, în pragul punerii în aplicare a planului de ieșire a britanicilor din Uniunea Europeană, spun că Uniunea se află într-o criză, care ar putea duce la dizolvarea ei. Sunt alții care cred, însă, că Brexitul este un test din care Uniunea va ieși întărită. Doar istoria va putea spune care dintre cele două a avut dreptate.

Bianca PĂDUREAN, RFI România

 

Distribuie:
Vizualizări: 261

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate