Opinie
15 iulie 2019

Patriarhul Ecumenic: Autocefalia ucraineană nu este diferită de alte biserici locale autocefale

Patriarhul Ecumenic: Autocefalia ucraineană nu este diferită de alte biserici locale autocefale

Autocefalia ucraineană nu este diferită de alte biserici locale autocefale, a declarat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, comentând astfel afirmațiile Rusiei despre dependența noii Bicerici Ortodoxe a Ucrainei de Constantinopol, potrivit unui interviu acordat TSN, citat de Pagina de Rusia.

„Mare parte a populației, adică majoritatea populației, ne-a cerut de mult timp independență față de administrația bisericii din Moscova. Aceasta cerere de independență nu este o chestiune a ultimilor ani, ea a existat de secole. Predecesorul nostru, Dionisie al IV-lea, a acordat Patriarhului Moscovei dreptul de a numi Mitropolitul de Kiev, care este însă ales de către sinodul local de clerici și laici. Cu toate acestea, Patriarhul Ecumenic avea privilegiul de a fi menționat primul în Sfânta Liturghie în calitate de lider spiritual. Sau această condiție a fost uitată în timp”, a spus el.

Potrivit Patriarhului, acest favor din partea Patriarhului Ecumenic Dionisie din 1686, privind posibilitatea de a numi mitropolitul de Kiev – Moscova ulterior l-a folosit pentru a-și subordona in totalitate biserica ucraineană, desi nu avea niciun drept. Iar în Ucraina independentă, Biserica Rusă – prin exarhatul său – a impus și impune constant politica pro-rusă a Kremlinului.

„S-a ajuns în punctul în care frații noștri din Ucraina se plângeau în mod constant că sunt guvernați de o biserică care dorește, de asemenea, să impună factori fără legatură cu biserica, împreună cu alte lucruri. Aceeași cerere a fost făcută în mod repetat de conducerea statului și politica națiunii. Prin urmare, după mulți ani de reflecții, rugăciuni, efort, dialog, perseverență și răbdare, am recunoscut acestui popor dreptul de a avea statut de autocefalie. Repetăm, acest lucru nu s-a întâmplat pentru că Ucraina este un stat independent, ci pentru că majoritatea oamenilor acestui popor au fost supuși presiunii externe”, a spus Bartolomeu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 328

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate