Opinie
24 aprilie 2018

Petro Poroșenko „Nu acceptăm ca ierarhul bisericii ucrainene să fie aprobat la Moscova”

Petro Poroșenko „Nu acceptăm ca ierarhul bisericii ucrainene să fie aprobat la Moscova”

În cazul în care Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I va emite Tomos privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, șeful acestei biserici va fi ales în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, făcând trimitere la înțelegerea avută cu Patriarhul Ecumenic, potrivit ICTV, citat de Pagina de Rusia.

Poroșenko a subliniat că este treaba ucrainenilor să-și aleagă patriarhul Bisericii Ortodoxe autocefale. „Statul nu va indica cine va fi patriarhul bisericii noi, pentru că aceasta nu este o chestiune de stat”, a spus el.

„Noi nu acceptam ca liderul bisericii ucrainene, ierarhul bisericii, sa fie aprobat la Moscova. Este o altă înțelegere clară cu Patriarhul Ecumenic, că patriarhul bisericii ucrainene sa fie ales în Ucraina”, a subliniat Poroșenko.

Potrivit președintelui, „funcția și rolul bisericii mame vor fi îndeplinite de Patriarhia Constantinopolului”. El a menționat că acest lucru este important din punctul de vedere al dreptății istorice. „Ne întoarcem pur și simplu la dreptatea istorică”, a spus Poroșenko și a reamintit că în viitorul apropiat va fi sărbătorită aniversarea a 1030 de ani de la creștinarea Ucrainei.

„Vreau să subliniez că atunci încă nu exista nicio Biserică Ortodoxă Rusă. Dacă Biserica din Constantinopol este biserica-mamă pentru Ucraina, atunci biserica ucraineană este biserica-mamă pentru Rusia. Căci de aici a plecat și nu invers. Și mama nu poate cere independență față de fiica ei”, a spus președintele ucrainean, citat de Pagina de Rusia.

La 17 aprilie, la o întâlnire cu liderii fracțiunilor parlamentare, președintele Poroșenko a declarat că împreuna cu episcopii a doua biserici ortodoxe din Ucraina au decis să apeleze în mod oficial la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, cu rugămintea aprobării autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

BucPress

Foto - UNIAN

Distribuie:
Vizualizări: 530

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate