Opinie
10 noiembrie 2017

Preşedintele asociaţiei „Ioan Mihaly de Apşa” din Transcarpatia: Sper că Ucraina va modifica legea învăţământului

Preşedintele asociaţiei „Ioan Mihaly de Apşa” din Transcarpatia: Sper că Ucraina va modifica legea învăţământului

Preşedintele asociaţiei românilor "Ioan Mihaly de Apşa" din Ucraina, Vasile Iovdi, a declarat la Satu Mare, că noua Lege a Învăţământului nu este "o mare tragedie", dar speră că va fi schimbată deoarece nu se ştie ce se va întâmpla cu mulţi copii şi profesori – informează Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

"Prin politica asta care o duce, din păcate Guvernul ucrainean, fiecare îşi apără interesele lor. Noi ştim că în Ucraina suntem a treia naţiune, suntem 450.000 care vorbim limba română. La noi, în regiunea Transcarpatia suntem a treia populaţie după ucraineni şi unguri. Eu nu văd mare tragedie în procesul acesta, nu ne batem cu pumnul în piept să zicem că nu e bine, fiecare stat are tot dreptul să îşi apere interesele, dar trebuia făcută pe o cale mai civilizată. Legile sunt legi şi trebuie îndeplinite. Dar ce facem cu copiii din Bucovina? Acolo sunt 78 de clase de şcoli româneşti! Ce facem cu copiii din altă regiune? Ce facem cu profesorii aceia de română care trebuie să se specializeze? Sunt probleme şi probleme şi cred că undeva se va modifica legea aceasta, nu va fi chiar aşa cum vrea cineva s-o facă", a declarat Vasile Iovdi.

El a spus că românii din dreapta Tisei au învăţat tot timpul ucraineana la şcoală, dar nu vor uita niciodată limba natală, deoarece o vorbesc în casă.

"Noi tot timpul am învăţat ucraineană. Când a fost puterea sovietică, noi, copiii, am învăţat din clasa a II-a limba rusă, din păcate aşa a fost politica. Fiecare copil care învaţă limba ucraineană nu uită niciodată nici româna, pentru că e imposibil. La mine în comună suntem o populaţie de 10.000, 98% sunt români şi atunci chiar dacă învaţă limba ucraineană, acasă vor vorbi româneşte. Din păcate nu fiecare copil care va termina patru clase va continua mai departe studiile, clasa a V-a, a VI-a. Din câte se observă, mergem spre Europa, şi cine va avea bani, va avea ce să înveţe, va învăţa, cine nu, se va duce la plug, se va duce în altă parte", a afirmat Iovdi.

Vasile Iovdi s-a aflat joi la Satu Mare, unde şi-a lansat cartea "Povestiri din dreapta Tisei", potrivit www.agerpres.ro.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 557

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate