Opinie
09 martie 2018

Președintele Ucrainei promite un program pe 10 ani pentru a consolida statutul limbii ucrainene, aducând laude Legii Educației

Președintele Ucrainei promite un program pe 10 ani pentru a consolida statutul limbii ucrainene, aducând laude Legii Educației

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi-a anunţat - vineri, în cadrul festivităţilor cu ocazia decernării premiului Taras Şevcenco - intenţia de a semna un decret privind dezvoltarea unui program pe zece ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene ca limbă de stat, relatează publicaţia „Ukrainska Pravda”, citată de AGERPRES.

„Mulţi mi s-au adresat în ultimul timp cerând să declar 2019 anul limbii ucrainene. Vă spun direct: nu vreau să fac asta. Pentru că un an nu este suficient. Şi anul următor ce vom face ? Vom uita de limba ucraineană? ”, a afirmat Petro Poroşenko.

„În viitorul apropiat, voi semna un decret privind dezvoltarea unui program pe 10 ani pentru înrădăcinarea şi consolidarea statutului limbii ucrainene materne ca limbă de stat. Ne aşteaptă un deceniu de consolidare a limbii ucrainene, în care schimbările pozitive trebuie să devină ireversibile - subliniez, ireversibile - în Ucraina”, a insistat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a menţionat că noua Lege a Educaţiei va ajuta minorităţile naţionale să stăpânească mai bine limba de stat, conform portalului Gordonua.com.

„Vreau să accentuez că noua Lege a educaţiei va duce la o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de studiere a limbii de stat de către reprezentanţii minorităţilor naţionale”, a afirmat şeful statului ucrainean, potrivit căruia Kievul îşi va susţine cu fermitate poziţia sa în dialogul cu vecinii, pentru că trebuie să asculte şi părerea partenerilor internaţionali, a Comisiei de la Veneţia şi, cel mai important, pe cea a minorităţilor.

„Suntem deschişi pentru o discuţie francă, pentru dialog. Şi este corect: dacă am ales calea europeană ... atunci trebuie să acţionăm într-un mod european şi trebuie să ascultam vocea structurilor europene”, a mai spus el.

Agerpres amintește că după adoptarea de către parlamentul ucrainean a noii Legi a educaţiei la 5 septembrie, care a extins utilizarea limbii ucrainene în instituţiile de învăţământ, Ungaria şi o serie de alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul minorităţilor naţionale din Ucraina. România a luat de asemenea poziţie în chestiunea Legii educaţiei din Ucraina, care restricţionează învăţământul în şcolile cu predare în limba română.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 549

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate