Opinie
07 februarie 2018

Promovarea dreptului la învăţământ pentru toţi vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne o prioritate pentru MAE

Promovarea dreptului la învăţământ pentru toţi vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne o prioritate pentru MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îşi exprimă speranţa că "intenţia de prelungire a termenului de tranziţie reflectă angajamentul asumat al autorităţilor ucrainene de a soluţiona pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educaţiei asupra persoanelor aparţinând minorităţii române".

MAE arată, într-un răspuns la solicitarea AGERPRES, că recenta întâlnire a ambasadorului României în Ucraina cu ministrul Învăţământului şi Ştiinţei de la Kiev, Lilia Grinevici, "face parte din demersurile constante ale Ministerului Afacerilor Externe pe linia promovării poziţiei naţionale în ceea ce priveşte Legea Educaţiei din Ucraina şi impactul său asupra persoanelor aparţinând minorităţii româneşti".

Subiectul principal al discuţiilor a vizat implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, precum şi aspectele legate de Protocolul de colaborare în domeniul învăţământului, propus de partea română părţii ucrainene, care include prevederi menite a asigura prezervarea dreptului la învăţământ în limba română la toate nivelurile de Educaţie.

MAE reaminteşte, în context, acţiunile României pe lângă autorităţile ucrainene cu scopul de a determina atât implementarea integrală a deciziilor Comisiei de la Veneţia, cât şi consultarea comunităţii româneşti în ceea ce priveşte măsurile în domeniul Educaţiei, respectiv vizita în România a ministrului de Externe Klimkin - 13 octombrie 2017, primirea de către reprezentanţi ai MAE a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina - 19 decembrie 2017, vizita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, la Cernăuţi - 11 ianuarie 2018.

"Ne exprimăm speranţa că intenţia de prelungire a termenului de tranziţie reflectă angajamentul asumat al autorităţilor ucrainene de a soluţiona pe deplin aspectele legate de impactul Legii Educaţiei asupra persoanelor aparţinând minorităţii române", arată MAE.

Totodată, ministerul subliniază că "promovarea dreptului la învăţământ pentru toţi vorbitorii de limba română din Ucraina rămâne pe mai departe o prioritate pentru MAE, care va fi promovată adecvat în dialogul cu partea ucraineană".

Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a prelungit perioada de tranziţie pentru implementarea "articolului lingvistic" din noua Lege a Educaţiei până în 2023, a anunţat săptămâna trecută ministrul Lilia Grinevici, conform portalului Rakurs.ua.

Ministerul a acceptat în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia, a declarat la 1 februarie Grinevici în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu, potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al instituţiei, potrivit Agerpres.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 511

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate