Opinie
01 aprilie 2019

Reacţie după alegeri: Kremlinul se pronunță împotriva „partidului războiului” în Ucraina

Reacţie după alegeri: Kremlinul se pronunță împotriva „partidului războiului” în Ucraina

Kremlinul s-a pronunţat luni împotriva „partidului războiului” în alegerile prezidenţiale din Ucraina, vizându-l se pare pe preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, ceea ce lasă să se întrevadă preferinţa sa pentru actorul de comedie Volodmir Zelenski, candidatul care conduce în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică în Ucraina cu 30,41 %, cu aproape două ori mai multe voturi faţa de Petro Poroşenko cu care va merge în al doilea tur, acesta din urmă acumulând 16,06%, după numărarea a circa 78,56% din sufragii, conform AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Desigur, nu ne dorim să vedem partidul războiului la cârma Ucrainei, ci un partid care caută o reglementare progresivă şi reală a situaţiei în sud-estul Ucrainei pe baza acordurilor existente”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând - potrivit EFE - că este prematur să comenteze rezultatele alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Conform rezultatelor parţiale făcute publice de către Comisia Electorală Centrală de la Kiev, actorul de comedie Volodimir Zelenski şi preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko se vor întâlni în al doilea tur de scrutin, la 21 aprilie.

Armata ucraineană şi separatiştii proruşi, susţinuţi militar - potrivit Kievului şi Occidentului de către Rusia - se confruntă de cinci ani în estul Ucrainei.

Acest conflict, soldat până în prezent cu aproape 13.000 de morţi, continuă să facă ravagii în estul ţării, chiar dacă a scăzut în intensitate de la semnarea acordurilor de la Minsk în 2015, rămase în mare parte literă moartă.

Simpatizant al unei orientări prooccidentale, Volodimir Zelenski, câştigătorul primului tur de scrutin de duminică, a declarat că este în favoarea negocierilor cu Rusia pentru rezolvarea acestui conflict, arătându-se totuşi ferm faţă de obiectivul acestora. „Dacă mă voi întâlni cu (Vladimir) Putin, îi voi spune să ne restituie teritoriile şi îl voi întreba ce fel de despăgubiri este gata să ne plătească pentru că ne-a luat teritoriile şi i-a susţinut pe cei care au participat la escaladarea (situaţiei) în Crimeea şi în Donbas”, zona de conflict din estul Ucrainei, a asigurat el duminică.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, consideră că rezultatele scrutinului îl favorizează pe Petro Poroşenko, chiar dacă vine pe locul doi după primul tur. ”Ucraina va trebui "să aleagă" între Poroşenko şi un actor de comedie fără un program inteligibil”, notează el într-o postare pe Facebook. Potrivit lui, Zelenski este un fel de „Marine Le Pen ucraineană”, întrucât„'se pare că majoritatea îl sprijină, dar când este vorba să voteze la modul serios, atunci când nu este un vot de protest, candidatul exotic pierde, de obicei”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 518

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate