Opinie
06 august 2017

Republica Moldova este pregătită pentru orice reacţie din partea Federaţiei Ruse

Republica Moldova este pregătită pentru orice reacţie din partea Federaţiei Ruse

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Republica Moldova este gata pentru orice reacţie din parte Rusiei, după ce autorităţile moldoveneşti au decis declararea premierului rus Dmitri Rogozin persona non grata.

În opnia lui, relaţiile dintre Republica Moldova și Federaţia Rusă pot fi construite doar pe respect reciproc şi în interesul popoarelor noastre. Despre aceasta el  a declarat într-un interviu acordat agenţiei naţionale ucrainene ştiri unn.com.ua

Potrivit sursei, preşedintele Legislativului a dat asigurări că autorităţile moldoveneşti nu iau decizii fără a fi pregătite pentru toate consecinţele posibile, iar decizia în privinţa premierului rus, a fost ca răspuns la „refuzul de a accepta faptul că Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, dar este o ţară, în care trăiesc oameni liberi, care sunt mândri de patria şi istoria lor.

Suntem un popor paşnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcaţi în picioare. Ne-am exprimat oficial atitudinea faţă de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări a operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Anterior în Parlament a fost adoptat o declaraţie cu privire la retragerea trupelor ruseşti. Noi am fost corecţi. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităţilor pot fi ignorate. Pe viitor recomand ca nimeni să nu ţină cont de asta. Ca înainte nu va fi niciodată. Moldova a respectat întotdeauna toţi partenerii internaţionali, şi a fost dreptul nostru să ne aşteptăm la o atitudine reciprocă, a precizat speakerul Parlamentului, citat de deschide.md

Referitor la declaraţiile preşedintelui R.Moldova Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privinţa lui Rogozin, Adrian Candu consideră că „preşedintele a uitat ale cărei interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituţie”.

Din fericire, în ţara noastră, preşedintele face declaraţii, iar deciziile sunt luate de către Parlament şi Guvern, bazându-se pe voinţa poporului”, a spus preşedintele Legislativului. În opinia sa, „divergenţele dintre preşedinte şi parlament se vor intensifica în cazul în care preşedintele va stabili că problemele ţării sunt mai puţin importante decât interesele sale personale”.

Amintim că, pe data de 2 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în R. Moldova, după ce la sfârşitul lunii iulie Dmitrii Rogozin ar fi trebuit să aterizeze pe Aeroportul Internațional din Chişinău, fiind invitat de preşedintele Igor Dodon, să participe, în regiunea separatistă transnistreană, la evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la începutul misiunii de menţinere a păcii pe Nistru. Atunci avionul cu care zbura delegaţia rusă a fost nevoită să se întoarcă la graniţa dintre România şi Ungaria şi să revină în Federaţia Rusă. În consecinţă, partea română i-a interzis lui Dmitrii Rogozin să survoleze spaţiul său aerian. Decizia a fost luată în cadrul unei şedinţe de Guvern, în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 131

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate