Opinie
Redactor: Dorina Popescu
09 septembrie 2019

Salonul de carte de la Cernăuți v-a trimis o cerere de prietenie

Salonul de carte de la Cernăuți v-a trimis o cerere de prietenie

Cochilii cu facebook și orgolii – perfectă definiție care ne caracterizează. Nu ne mai intrăm în piept de automândrie – deși nu am câștigat nici bătălii și nu suntem nici eroi. Avem cărți de vizită cu fel și fel de meserii nobile, dar pe nici una nu scrie, simplu: om. Judecăm și condamnăm la fiecare colț de stradă, la fiecare ceașcă de cafea. Ne sculptăm zâmbet în pomeți și alergăm cu plasa de fluturi după prietenii cu interes. Ne facem selfie prin Biserici și postăm cum și pe unde ne desfătăm gastronomic. Am trădat până și Duminicile din noi! Unicul lor sens este cât de departe, geografic, putem ajunge, în defavoarea dorului părinților îmbătrâniți, ofticați, la o salbă modestă de kilometri distanță de noi.

Suntem cu toții scriitori, poeți și critici literari. Am inventat, de nu mai încap în univers, feluri și feluri de stiluri și genuri literare. Ne-am depășit pe noi înșine! Suntem niște genii, pe facebook, e-adevărat, dar suntem! Genialitatea din noi are și ea proprile orgolii – așa că, pe motiv că arta lecturării s-a demodat, am renunțat în masă la cărți... nu și la telefoane.

Cartea, din păcate, nu mai reprezintă un cadou de preț. Deși, dacă aș rebobina vreo cincisprezece ani, aș regăsi acea parte din mine care era îndrăgostită incurabil de cel care m-a cucerit prin cărți. Poate de aceea, cu un devotament de pușcaș marin, de fiecare dată când îmi schimb locuința, prima este împachetată biblioteca. Nu am multe cărți, dar suficiente ca să mă mențină vie și fără un cont de facebook. Am Cartea-Cărților și încă două, trei de Istorie Adevărată – și altele, câteva zeci, cu Poezii, printre care și Radu Gyr luată cu împrumut, de un secol, de la Dumitru Mintencu.

O carte aleasă și înțeleasă este precum o fortăreață. Nu mai suntem copii ca să credem că Istoria se predă la fel peste tot. Până și la intrarea în Cetatea Hotinului ghizii nu se sfiesc să întrebe turiștii dacă sunt ucraineni sau români, pentru a putea alege dintre cele două Legende pe cea potrivită. Multitudinea de City-uri cu specific enciclopedic - derutează. Nu întotdeauna. Dar de cele mai multe ori.

Eu încă mai cred în miracol și în cărți! Eu încă mă vreau uitată prin Librării și fericită în fotoliul-balansoar, galopând cu degetarul pagini scrise de adevărați autori și nu de scriitori amatori. Eu rămân acea demodată care iubește să dăruiască celorlalți cărți! Și mai cred încă în puterea unui Cenaclu de anvergură la Cernăuți – care să revendice iubirea pentru recitare, pentru chitară, pentru loc sub soare, oriunde, fie și în Casa Limbii Române de pe strada Skovorody care, în perioada anilor ‘90, părea neîncăpătoare pentru Junimea aristocrată și care lăsa Timpul să-și taie nasturii la cămașă.

Eu știu că se poate! Numai dacă ar exista dorința de a ieși pentru câteva zile din cochilii, din orgolii, din prejudecăți. La Salonul de Carte de la Cernăuți fiecare dintre noi are rezervat un fotoliu. Salonul de Carte de la Cernăuți ne-a trimis tuturor câte o cerere de prietenie. Invitație sau provocare – rămâne pentru înțelesul fiecăruia. Eu pariez pe Renașterea Lecturii și recunosc că ador să primesc, în continuare, cărți în dar. Împachetate în hârtie de cadou – și nu neapărat. Cu fundă – ca să cucerească din prima. Și fără fundă – ca să convingă că merită.

Morala: Suntem bogati prin cărți și atât de săraci fără ele!

Dorina POPESCU pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 757

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate