Opinie
Redactor: Marin Gherman
08 iunie 2018

Satele din Ucraina continuă să fie afectate de urmările accidentului nuclear de la Cernobîl (studiu)

Satele din Ucraina continuă să fie afectate de urmările accidentului nuclear de la Cernobîl (studiu)

Urmările accidentului nuclear de la Cernobîl îşi fac simţită prezenţa şi astăzi în satele din Ucraina, la peste 30 de ani de la explozia de la centrala atomoelectrică, conform unui nou studiu citat joi de Press Association și Agerpres.

Laptele din mai multe zone ale ţării prezintă niveluri de radioactivitate care depăşesc şi de cinci ori limitele de siguranţă, se arată în concluziile cercetării.

Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de lapte de vacă din ferme particulare şi din gospodării din regiunea Rivne, aflată la circa 200 de kilometri de zona în care a avut loc explozia de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl din 1986. Ei au descoperit că în şase dintre cele paisprezece mostre de lapte prelevate din diverse zone incluse în studiu nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă din Ucraina pentru adulţi, de 100 de becquerel pe litru (bq/l). De asemenea, în opt mostre nivelurile de cesiu radioactiv depăşeau limita de siguranţă pentru copii, de 40 bq/l.

Cel mai ridicat nivel a fost de circa 500 bq/l - de cinci ori peste limita pentru adulţi şi de peste douăsprezece ori peste limita de siguranţă pentru copii.

Studiul a fost efectuat de specialişti de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, şi de la Institutul de radiologie agricolă din Ucraina.

„La peste 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl, oamenii sunt în continuare expuşi în mod curent la cesiu radioactiv când consumă alimente de bază produse local, precum laptele, în regiunile afectate de (accidentul nuclear) Cernobîl”, a declarat doctor Iryna Labunska din cadrul Universităţii Exeter.

„Multe persoane din zona pe care am studiat-o cresc vaci pentru lapte, iar copiii sunt principalii consumatori ai acelui lapte. Cu toate că nivelul de contaminare la nivelul solului din zonele studiate nu este extrem de ridicat, cesiul radioactiv continuă să se acumuleze în lapte şi alte produse alimentare, astfel că locuitorii din aceste sate sunt expuşi în mod cronic la radioactivitatea care prezintă riscuri pentru sănătate la nivelul aproape oricărui sistem din corp - în special în rândul copiilor”, a precizat Labunska.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 538

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate