Opinie
05 iunie 2018

Timbre cu destinația spre rai.... In Memoriam Ilie Luceac

Timbre cu destinația spre rai....  In Memoriam Ilie Luceac

Ieri, un timbru catifelat, ce evada dintr-un studio de radio, m-a provocat la amintiri: Când și unde l-am cunoscut pe Ilie Luceac? În următoarele clipe nu am mai avut nici pământ sub picioare, nici cer deasupra creștetului. Fragmente încețoșate, ca niște scurt-circuite, acaparau luciditatea mea toată. Când...? Unde...?

De ieri încoace toată esența din jur si-a găsit reședința în mine. Nu am Facebook, iar acest detaliu nu diminuează din iubirea mea pentru oameni,  fotografii, citate și ce s-o mai posta pe acolo. Îmi aparțin întru totul, cu viața mea neaventurată după like-uri! De 40 de ani iubesc aceeași Țară! De 20 de ani urmez Învățăturile aceluiași Om! De 12 ani iubirea mea pentru o Altă Inimă este sacră! Și, exact de un an, două publicații care mă tipăreau cândva (mereu) nu au mai găsit spațiu pentru textele unei penițe care și-a asumat Școlirea lui Luceac. Iar pentru că neiubirea cuiva naște iubirea mea toată – merg mai departe.

Astăzi nu este despre biografia si activitatea celui care a fost Ilie Luceac, deși ambele, cu ușurință, ar bate orice alt pretins la înălțimea Domnului Profesor. Astăzi este despre cele Patru Anotimpuri si încă Patru Zile de când nu l-am mai văzut... Astăzi este despre Neuitare, Recunoștință, Omagiu. Despre Tristesse a lui Chopin și despre Ruga de la Putna. Este despre Caracterul solid rămas mie precum un Testament și despre Promisiuni onorate. Astăzi este despre Neîntoarcere...

Epistolele mele continuă să dea credibilitate Timbrelor cu destinația spre Rai. Iată încă o Recunoștință pe care o aduc Domnului Profesor Ilie Luceac.

SCRISORI DIN RAI

Celui cu nume de Înger...

Lui Ilie Luceac

 

Ah, mi-ați scris...

Mi-ați scris ca Raiul are Grai

Și tot atâtea note muzicale,

Că pe la cinci se bea același ceai

În preajma vocilor corale.

 

Mi-ați scris despre Chopin și Cărți

Și flori de tei și Ia albă...

Și că desculț, printre cei drepți,

Purtați pe umeri Lumea-ntreagă.

 

Și mi-ați mai scris ca Dorul este Dar

Și că-l trimiteți des spre-a noastră Țară...

Iar când pășiți cu dreptul spre Altar –

Știți sigur – că la Cernăuți e Va-a-a-ră.

Dorina CIOBANU


Notă BucPress: Cu un an în urmă, la 5 iunie 2017,  Ilie Luceac, critic și istoric literar, editor, doctor în istorie, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, s-a stins din viață.  Ilie Luceac a reprezentat statutul intelectualului român luptător pentru afirmarea idealurilor naționale. În persoana sa, Bucovina a pierdut pe unul din eminenţii săi exponenţi, promotor de valori şi modelator de conştiinţe.

Material video
Autor material video: Vasile Rauț

Distribuie:
Vizualizări: 1414

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate