Opinie
Redactor: Marin Gherman
30 noiembrie 2017

Un parlamentar român critică pachetul educațional pentru românii din Ucraina pentru că prevede doar încurajarea studierii limbii române

Un parlamentar român critică pachetul educațional pentru românii din Ucraina pentru că prevede doar încurajarea studierii limbii române

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie susține că în Ordonanța de urgență nr. 85 din 22 noiembrie 2017, pentru modificarea art. 5 din Legea României nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina, s-a strecurat o greşeală care riscă să anuleze bunele intenţii ale statului român – se spune într-un comunicat remis Agenției BucPress.

Potrivit parlamentarului, în „Monitorul Oficial” a fost publicată ordonanța de urgență nr. 85 din 22 noiembrie 2017 pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, precum şi pentru acordarea unor burse de studii etnicilor români cu domiciliul stabil în Ucraina.

Pachetul de măsuri educaționale cuprinde: alocarea de burse pentru etnicii români care studiază în sistemul de învățământ de limba română din Ucraina, suplimentarea burselor alocate etnicilor români din Ucraina în sistemul de învățământ românesc și organizarea, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, de stagii de perfecționare pentru profesorii din școlile de limba română din Ucraina. Numărul beneficiarilor, cuantumul burselor de studiu și mecanismele de selecție vor fi stabilite ulterior prin consultări între reprezentanții Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu asociațiile românilor din Ucraina.

„Până aici toate bune și frumoase. Intenția este bună, dar s-a strecurat o greșeală care riscă să anuleze această bună intenție și să creeze mari probleme. Art. 1 spune:

La articolul 5 alineatul (1) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 261 din 22 aprilie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

"b) de a studia limba română în România, în străinătate şi în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ;

Formularea corectă era „de a studia în limba română”, deoarece asta presupune toate materiile. Formularea actuală este limitativă.

Propunerea mea de amendament, care a fost respinsă, era mult mai cuprinzătoare:

”b) de a studia limba română sau în limba română în România, precum și de a studia limba română în străinătate și în ţările de reşedinţă, la toate nivelurile şi formele de învăţământ”.

Merită menționat faptul că românii din Ucraina au nevoie de sprijinul statutului român nu doar în ceea ce privește susținerea studierii limbii române, dar mai ales studierea tuturor materiilor în limba maternă.

BucPress reamintește că potrivit noii Legi a Educației din Ucraina, este pusă în pericol mai ales studierea materiilor în limba maternă. 

Distribuie:
Vizualizări: 567

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2018 BucPress - Toate drepturile rezervate