Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
12 iulie 2019

Ambasadorul României în Ucraina a efectuat o vizită de lucru în orașul Cernăuți

Ambasadorul României în Ucraina a efectuat o vizită de lucru în orașul Cernăuți

La 10 iulie 1019, Ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, s-a aflat la Cernăuți, unde a avut întrevederi cu conducerea regiunii, cu lideri ai asociațiilor românești și a vizitat Spitalul de Oncologie, care a beneficiat de un proiect de renovare finanțat de RoAid, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei.

În cadrul întrevederii cu șeful interimar al Administraţiei Regionale de Stat Cernăuți, Mihailo Pavliuk, au fost discutate modalitățile de aprofundare a cooperării transfrontaliere între România și Ucraina. Ambasadorul României a reiterat importanța demersurilor concrete de sprijinire a identității comunității românești din regiune și de prezervare a drepturilor etnicilor români. În acest sens, au fost discutate aspecte privind deschiderea unei grădinițe cu predare în limba română în Cernăuți, precum și perspectivele renovării sediului Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”.

În cadrul întrevederii cu preşedintele Consiliului Regional Cernăuți, Ion Muntean, au fost reluate subiectele legate de modalitățile concrete de sprijinire a comunității românești din regiune, inclusiv în ceea ce privește proiectul privind renovarea casei Aron Pumnul. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost apreciat în mod deosebit proiectul RoAid privind renovarea unei secții din cadrul Spitalului de Oncologie din Cernăuți, proiect care este în beneficiul întregii comunități din regiunea Cernăuți. Cei doi interlocutori au abordat și tematica cooperării transfrontaliere, în special în ceea ce privește situația punctelor de trecere a frontierei.


Cu ocazia prezenței la Cernăuți, ambasadorul României a vizitat o grădiniță aflată în ultimele etape de renovare și modernizare, unde vor învăța în limba maternĂ și două grupe de preșcolari etnici români, precum și un imobil avut în vedere pentru înființarea unei grădinițe de limbă română.

În cadrul vizitei la sediul Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, președintele societății, a reiterat nevoia efectuării unor lucrări de reparație a sediului, precum și nevoia de finanțare a lucrărilor. Ambasadorul României și-a exprimat susținerea în identificarea unor posibilități de finanțare lucrărilor atât de necesare pentru desfășurarea în bune condiții acțiunile și evenimentele comunității românești din Cernăuți.


La Spitalul de Oncologie din Cernăuți, Ambasadorul României a apreciat rezultatele lucrărilor de renovare a secției de Oncologie, cu sprijinul părții române prin programul de finanțare RoAid. A subliniat faptul că renovarea spitalului reprezintă un avantaj și un sprijin oferit întregii comunități din Cernăuți. Reprezentanții spitalului au mulțumit statului român pentru ajutorul acordat, evidențiind la rândul lor importanța acestui proiect pentru întreaga comunitate.

La Cernăuți, Ambasadorul României a vizitat și clădirea Beit-Kaddishin, unde se desfășoară lucrări de restaurare și realizare a viitorului Memorial și Muzeu al Holocaustului evreilor bucovineni.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Ultimile știri Politică
Distribuie:
Vizualizări: 702

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate