Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
11 octombrie 2018

Ambasadorul Ucrainei la București solicită sprijin autorităţilor locale pentru liceul ucrainean din Sighetu Marmaţiei

Ambasadorul Ucrainei la București solicită sprijin autorităţilor locale pentru liceul ucrainean din Sighetu Marmaţiei

Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a solicitat autorităţilor judeţului Maramureş sprijin pentru Liceul ucrainean „Taras Şevcenko” din Sighetu Marmaţiei, cât şi pentru alte şcoli unde învaţă elevi etnici ucraineni, a informat un comunicat de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, citat de Agerpres și BucPress.  

„În ceea ce priveşte starea Liceului „Taras Şevcenko” de la Sighet, din punct de vedere tehnic, acesta merge mai bine decât educaţional. Dar este deranjant că licitaţiile se întârzie atât de mult şi se pierde timp esenţial cu contestaţii şi alte proceduri”, a spus Oleksandr Bankov în timpul unei întrevederi avute cu preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea.

În context, preşedintele CJ i-a explicat diplomatului ucrainean că licitaţiile legate de reabilitarea clădirii liceului cu predare în limba ucraineană din Sighetu Marmaţiei se vor finaliza în timp util.

„Putem doar să oferim consultanţă celor care apelează la noi, însă nu putem interveni în procedurile legale. În ceea ce priveşte Liceul ucrainean „Taras Şevcenko” din Sighetu Marmaţiei ne mândrim cu această instituţie de învăţământ unică în zonă şi sunt convins că licitaţiile se vor finaliza şi lucrările vor începe în cel mai scurt timp. Vom ţine legătura cu Primăria Sighetu Marmaţiei şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş şi am convingerea că, odată reabilitat liceul, va creşte atractivitatea pentru această unitate educaţională”, a declarat Gabriel Zetea.

Cei doi oficiali au discutat şi pe tema redeschiderii Aeroportului Internaţional Maramureş, a taberelor de recreere organizate în Maramureş pentru copiii afectaţi de războiul din Ucraina, dar s-a discutat şi despre podul peste Tisa, şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea, insistând pe necesitatea realizării acestui obiectiv atât de important atât pentru partea română, cât şi pentru partea ucraineană.

În cursul zilei de miercuri, ambasadorul Ucrainei în România a vizitat municipiul Sighetu Marmaţiei, unde a avut întrevederi cu conducerea primăriei şi cu membri ai comunităţii ucrainene. Totodată, ambasadorul Oleksandr Bankov a inaugurat o expoziţie consacrată comemorării Holodomorului din Ucraina din anii 1932-1933 şi a vizitat Liceul ucrainean „Taras Şevcenko”, dar şi alte şcoli din zonă unde studiază elevi etnici ucraineni.

Întâlnirea dintre cele două părţi a avut loc în contextul dezvoltării relaţiilor bilaterale ucraineano-române, întreţinerea unor contacte de lucru directe şi durabile cu autorităţile judeţului, în scopul impulsionării şi promovării unor legături de cooperare dintre Ucraina şi România, inclusiv la nivel local, aminteşte comunicatul CJ Maramureş, citat de Radio Cernăuți.

BucPress

 

Distribuie:
Vizualizări: 797

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate