Știri Politică
10 ianuarie 2019

Atlantic Council: Ucraina are nevoie de rachete ”Hellfire” și bărci ”Mark V” în Marea Azov

Atlantic Council: Ucraina are nevoie de rachete ”Hellfire” și bărci ”Mark V” în Marea Azov

Astăzi, Moscova profită de faptul că nu întâmpina obstacole. SUA nu sunt în măsură să desființeze dominația Rusiei în zona Azov, sau sa oblige plecarea militarilor rusi din Donbas. Dar pot oferi Ucrainei active pentru a crea un pericol asimetric pentru Moscova, potrivit Pagina de Rusia.

Cu mai mult de o lună în urmă, știrea despre un nou atac rusesc împotriva Ucrainei in strâmtoarea Kerci a facut inconjurul lumii. Din cauza asta pana si ”putinistul” Donald Trump si-a anulat întâlnirea mult așteptata cu Vladimir Putin. Alte guverne au condamnat acțiunea Kremlinului. Apoi totul a fost dat uitarii, iar reacția occidentală slabă a însemnat că Putin a câștigat din nou un avantaj tactic. Acest lucru, la rândul său, sporește riscurile unei noi escaladări, scrie fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, în articolul său pentru Atlantic Council.

El observă că este mai ușor să ignorăm noul episod de agresiune rusească ca pe o problemă a Ucrainei. Dar asta ar fi o „prostie”. Deși agresiunea ruseasca se concentrează asupra Ucrainei, politica revizionistă a Kremlinului are ca scop slăbirea NATO și a UE.

Pentru SUA, cea mai înțeleaptă cale de a contracara planurile lui Vladimir Putin ar fi să-l facă să plătească un preț foarte ridicat pentru războiul împotriva țării vecine. Pentru America în sine ar fi mai ieftin. Asta inseamna ca SUA trebuie să impună sancțiuni dure împotriva liderilor ruși și a economiei și să transmita mai multe arme Ucrainei. Mulți au facut propuneri cu privire la ce noi sancțiuni ar putea fi impuse împotriva Moscovei. Dar nimeni nu a vorbit clar despre ce fel de arme ar trebui să se transmită armatei ucrainene pentru a elimina toate amenințările și vulnerabilitățile, reține sursa citată.

Potrivit lui Herbst, SUA ar trebui să transfere cel puțin 6, de preferință 12, ambarcațiuni de desant Mark V PT. Ele trebuie să fie înarmate cu cel puțin 50 de rachete Hellfire (de preferat totuși 100). De asemenea, Statele Unite trebuie să ofere armatei ucrainene cel puțin o sută de rachete anti-navă Harpoon. Bărcile Mark V PT pot fi transferate în Mariupol și Berdiansk cu avionul.

Fostul diplomat observă că, începand cu anii 1970, în depozitele SUA sunt păstrate o mulțime de rachete anti-navă Harpoon. Dacă unele dintre acestea pur și simplu vor fi donate Ucrainei, Washingtonul va putea face economii de costuri pentru stocarea lor. Oricum, armata americană folosește modele mai noi de Harpoon. Herbst indică faptul că rachetele pe care le propune pentru a fi transmise Ucrainei au o rază de acțiune de până la 100 kilometri. Acest lucru va crea probleme pentru navele ruse dacă ele vor încerca să se apropie de Mariupol, Berdiansk sau alte orașe de coasta ucrainene.

Totodata, Statele Unite trebuie să ajute Ucraina să își consolideze prezența militară în Marea Azov. Iar barcile Mark V PT pot fi de mare folos în acest sens. Marina ucraineană nu se poate compara cu cea ruseasca dupa putere de foc. Dar bărcile rapide și manevrabile pot oferi un avantaj clar în fata navelor greoaie ale amrinei ruse. Totodata, Mark V sunt înarmate cu torpile. Aceste barci vor deveni și mai periculoase pentru Rusia dacă vor fi echipate cu rachete Hellfire, ce pot fi lansate de la bord. În plus, Statele Unite trebuie să transfere în Ucraina radare și sisteme de culegere de informații care vor ajuta militarii ucraineni să monitorizeze îndeaproape flota rusă din Marea Azov, potrivit sursei citate.

Astăzi, Moscova profită de faptul că nu întâmpina obstacole. SUA nu sunt în măsură să desființeze dominația Rusiei în zona Azov, sau sa oblige plecarea militarilor rusi din Donbas. Dar pot oferi Ucrainei active pentru a crea un pericol asimetric pentru Moscova.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Distribuie:
Vizualizări: 272

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate