Știri Politică
Redactor: Marin Gherman
12 martie 2019

Austria a acuzat Ucraina de încălcarea Acordului de asociere cu UE

Austria a acuzat Ucraina de încălcarea Acordului de asociere cu UE

Ministrul austriac de externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Viena, Alexander Șcerba, pentru a da explicații privind interdicția de a intra în Ucraina pentru șeful unei secții a postului ORF, Christian Verschutz, și a declarat că acest pas contravine valorilor Acordului de asociere cu UE, a anunțat luni Ministerului de Externe al Austriei, potrivit Pagina de Rusia.

Secretarul general pentru afaceri externe, Johannes Peterlik, a discutat cu ambasadorul Ucrainei. „Johannes Peterlik a cerut ridicarea interdicției de intrare impusă de autoritățile ucrainene, precum și acordarea acreditării în zona de conflict pe partea ucraineană a liniei de demarcație pentru corespondentul ORF Christian Verschutz”, se arată în raport.

Diplomatul austriac a cerut ambasadorului ucrainean să prezinte dovezi în spirjinul acuzațiilor Ucrainei împotriva corespondentului ORF.

„Suntem profund îngrijorați de acțiunile guvernului ucrainean împotriva unui jurnalist independent. Acesta este un act de cenzură inacceptabil, unilateral și este incompatibil cu valorile și principiile Acordului de asociere cu UE”, a spus secretarul general al MAE austriac.

Peterlik a menționat că reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-mediei, Harlem Désir, a cerut de asemenea eliminarea interdicției de intrare pentru Verschutz.

„Scopul nostru ar trebui să fie acela că corespondentul ORF Christian Verschütz să poată continua să pregătească reportaje fără restricții inacceptabile din Ucraina”, a spus Peterlik.

Reamintim că ministrul austriac de externe Karin Kneissl intenționează să aducă problema interzicerii intrării în Ucraina a jurnalistului austriac la discuția miniștrilor de externe ai UE.

Anterior, ea a condamnat interdicția de intrare a jurnalistului drept „cenzură inacceptabilă în Europa”.

Christian Verschutz este șeful biroului ucrainean al canalului de televiziune austriac ORF. Deputatul ucrainean Olga Cervakova a scris pe pagina sa de Facebook, că Serviciul de Securitate al Ucrainei i-a interzis lui Verschutz să intre în Ucraina din cauza amenințării pe care o reprezintă pentru securitatea națională.

Potrivit deputatei, de la începutul conflictului armat din Crimeea și Donbas, Verschutz a relatat despre evenimentele din Ucraina „folosind pe scară largă șablonuri ale propagandei Kremlinului, reluand falsuri ale RT, discreditând activitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, negând agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și spunand despre erooristii pro-rusi ca sunt „miliții populare”, potrivit Pagina de Rusia.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Distribuie:
Vizualizări: 235

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate